3 стъпки за изграждане на изпускателна система за мотоциклет от перфорирана филтърна тръба

By | април 14, 2022

По-малко неща на света са по-удовлетворяващи от дълбоко, гърлено ръмжене, идващо от мощен мотоциклет. Независимо дали имате работа с 450-кубиков мръсен велосипед или 1100-кубиков туристически велосипед, поставянето на правилния ауспух върху него може наистина да подобри производителността и да подобри този звук. Това да не говорим колко по-добре изглежда мотоциклет с блестящ ауспух от неръждаема стомана. Въпреки това, производителите на мотокрос и шосейни велосипеди на втори пазар знаят колко много обичате страхотен ауспух. Ето защо те се опитват да таксуват толкова, колкото бихте могли да платите за самия велосипед. Някои директни системи, наречени плъзгащи тръби, могат да струват над 1000 долара. Това е само за права дължина на метална тръба. С малко ноу-хау и перфорирана филтърна тръба, можете да направите своя собствена за малка част от цената. Ето как да направите това.

1. Започнете с тръбите

Има два вида огъвания на тръби. Сгъваемите завои са, както подсказва името, тръби, които изглеждат смачкани, където са огънати. Завоите на дорника са плавни завои без вълни. Тези ръбове в метала причиняват турбуленция, която увеличава треперенето и отнема мощността на вашия мотоциклет. Ако можете, вземете няколко огънати тръби. Няма да съжалявате за допълнителните разходи.

2. Изградете своя ауспух

След това можете да продължите към изграждането на вашия ауспух. Това може да звучи трудно, но всъщност е доста просто. Ауспухът намалява количеството шум, излизащ от ауспуха, защото забавя газта, излизащ от тръбата. Трябва ти само място, където да изпратиш този газ и нещо, което да го забави.

Вашият ауспух ще се състои от перфорирана филтърна тръба, по-голяма стоманена тръба, която да го заобикаля, и малко керамична изолация, която да запълни пространството. Перфорираната тръба ще позволи на газта да излезе през десетките различни дупки, вместо само през края на тръбата. След това газът ще изстреля в керамичната изолация, където ще се забави значително. Забавянето на ауспуха трябва да намали шума.

Вероятно е по-лесно да направите перфорираната филтърна тръба малко по-малка от изпускателната тръба, така че тя се плъзга вътре в ауспуха и помага за създаване на малко обратно налягане.

3. Съберете всичко заедно

След това искате да заварите всичко заедно. Може да се наложи да договорите професионалист, който да го сглоби вместо вас. Увийте перфорираната филтърна тръба в керамична вата, след което я заварете вътре в по-голямата тръба. Ето. Толкова бързо, имате ауспух. След това ще искате да заварите самоделния ауспух на края на ауспуха. Готови сте да карате.

Ползата от направата на собствен ауспух не е само парична. Вероятно ще спестите малко пари, но също така ще можете да персонализирате вашето изживяване при каране. Това, което току-що създадохте, се нарича правозаглушител, за разлика от камерен ауспух. Камерните ауспуси са пълни с прегради, които нарушават газовия поток. Ако искате да намалите звука още повече, можете да изберете по-дълга перфорирана филтърна тръба като сърцевина на ауспуха.

Изграждането на собствен ауспух е бърз и лесен начин да контролирате как се движи вашият велосипед и как звучи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *