Често задавани въпроси относно застраховката на мотоциклети

By | април 19, 2022

Застраховката на мотоциклет е един от най-големите разходи, свързани с карането на вашия мотоциклет. Независимо дали пътуването ви е скутер или спортен мотор, най-добре е да получите застрахователна полица с най-добра стойност, която покрива всичко, от което се нуждаете.

Какво определя цената на застраховката на мотоциклет

Вашите лични данни

В застрахователния бизнес възрастта е общ определящ фактор за риска. Мъжете под 25 години се считат за най-склонни да подадат иск, докато жените и по-възрастните ездачи са по-склонни да получат по-ниски премии. Професията може също да влезе в игра при факторинг премии, в зависимост от това дали покритието ви компенсира за пропуснато време на работа.

Къде живееш

Голямо влияние върху цената на вашата автомобилна застраховка е мястото, където живеете. Вероятността колата ви да бъде разбита или открадната е основна грижа за застрахователя. Повече градски райони традиционно са изправени пред по-голям риск от кражба и поради това са по-скъпи от селските места.

Типът велосипед, който притежавате

Типът велосипед, който притежавате, може значително да повлияе на вашата застрахователна премия. Естествено, по-скъп велосипед ще струва на застрахователя повече за поправка или замяна. Мотоциклети с по-добри двигатели и по-бързи скорости ще представляват по-голям риск от сблъсък, както и щети, причинени от инцидент.

По-старите модели велосипеди може да изискват повече поддръжка и трудности при осигуряването на ремонтни части. За мотоциклети на възраст над 20 години би било разумно да се потърси застраховател, който е специализиран в класическите мотоциклети и автомобили.

Кой друг ще кара колелото

Добавянето на друг ездач към политиката ще повлияе на общите разходи. Добавянето на опитен шофьор обикновено ще намали вашата премия. Обратно, добавянето на по-млад човек може да ескалира разходите.

Тъй като всяка застрахователна компания претегля тези фактори по различен начин, ще откриете колебания в цените, които сте оферирали. Най-вероятно по-евтините цени ще намерят вашата ситуация по-податлива на тяхната конкретна формула за риск.

Използване на велосипеда

Колкото по-често карате колелото си, толкова по-голяма е вероятността да попаднете в инцидент. Освен това велосипедите, които се използват за пътуване до работното място, представляват по-голям риск от тези, карани за удоволствие, поради разликата в трафика. Жителите, живеещи в пощенски кодове с голям трафик, също могат да имат по-високи разходи за застраховка.

Мерки за съхранение и сигурност

Кражбата представлява друга грижа за застрахователните компании при изчисляване на премиите. Алармите или устройствата против кражба като имобилайзер, ключалка за велосипед или земна котва могат да намалят този риск. В някои случаи застрахователят може да препоръча конкретна марка или устройство против кражба на своите потребители.

Паркирането на велосипеда ви в гараж може допълнително да облекчи опасенията за кражба. Застрахователните компании също ще вземат предвид коефициента на престъпност във вашия пощенски код, преди да се съгласят с оферта.

Предишни искове или присъди

Водачите, които са направили предишни искове или са претърпели присъди за шофиране, представляват по-голям риск за застрахователите. Ако попадате в една от тези категории, може би е най-добре да потърсите компания, която е специализирана в застраховането на осъдени ездачи

Вашият излишък

Излишъкът е сумата на всяко вземане, което вашият застраховател ще очаква да покриете. Например, ако карате колелото си и претърпите злополука, вашият велосипед сега се нуждае от ремонт на стойност £ 1000, а излишъкът ви е £ 100, ще трябва да платите £ 100 и вашият застраховател ще плати остатъка.

Колкото повече разходи сте готови да поемете, толкова по-ниска е вашата премия. Високият излишък е идеален за ездачи, които пътуват рядко или по по-малко натоварени пътища. Тези, които пътуват ежедневно, може да искат по-нисък излишък, за да подадат иск за леки злополуки. Това от своя страна ще повиши цената на застраховката.

Без претенции отстъпка

Спестете отстъпката си без претенции, като избягвате да правите малки искове по вашата полица. След определен брой години, обикновено 4 или 5, често ще ви бъде предложена опцията да платите допълнителна малка премия, за да защитите своя бонус без искове. Това може да се окаже много полезно, ако впоследствие претърпите злополука.

Разширени шофьорски умения

Като вземете курс за напреднали по шофиране, може също да успеете да намалите своите премии. Институтът за напреднали автомобилисти и Кралското дружество за превенция на злополуки предлагат членство, което ви осигурява отстъпки както за цената на курсовете за шофиране, така и за премиите за застраховка на автомобил. Две ключови променливи НЕ са под контрола на притежателя на полицата

Консолидиращи политики

Като застраховате няколко превозни средства при един и същи застраховател или като се опитате да сключите застраховка „Живот“ и „Живот“ чрез вашия автомобилен застраховател, може да успеете да си осигурите отстъпка за „покупка на едро“.

Един последен съвет

Голям процент от застраховките вече се продават в интернет. Това е така, защото е удобно и евтино. Много застрахователи вече дават още 10% -15% отстъпка, ако купувате онлайн.

Ниво на покритие

Трета страна

Това покрива притежателя на полицата срещу щети на имущество на трето лице или на самите трета страна. Застраховката за велосипеди само за трети страни обикновено е евтина застрахователна полица за мотоциклети в сравнение със застраховка за пожар и кражба на трета страна или цялостна застраховка за мотоциклети.

Например, ако претърпите злополука с друго превозно средство и това е ваша вина, тогава политиката Само за трета страна ще плати ремонта на това друго превозно средство и ще плати за всички медицински претенции или наранявания, претърпени от пътника(ите) на друго превозно средство и вашият пилот. Застраховка за велосипеди само за трета страна няма да плати разходите за ремонт на вашето собствено превозно средство, нито ще плати нищо за медицинските ви разходи, ако сте наранени. Освен това, ако вашето превозно средство е откраднато или подпалено, политика Само за трети страни няма да извърши никакво плащане за кражба или ремонт на превозното средство.

Пожар и кражба на трети страни

Това е точно същото като полицата за застраховка на мотоциклети „Само за трети страни“, посочена по-горе, но полица за мотоциклети на трета страна за пожар и кражба в Обединеното кралство ще се изплати в случай, че вашето превозно средство бъде откраднато или запалено.

Напълно изчерпателен

Напълно пълна полица за застраховка на мотоциклети в Обединеното кралство ще изплати за щети и наранявания на трети страни, ще изплати в случай на кражба или запалване на вашето превозно средство, както и ще изплати всяка повреда на вашия собствен мотоциклет, независимо по чия вина инцидентът беше.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *