Устойчив живот: можете ли да продължите?

By | май 9, 2022

Освен ако не живеете в скала, всеки трябва да е наясно в момента за щетите, които сме причинили на Земята през годините. Добре, че има хора, които са направили крачката към устойчив живот, който е начин на живот, който намалява въздействието върху околната среда. Този начин на живот е полезен както за Земята, така и за човека. Някои от начините за устойчив живот включват компостиране, използване на обществен транспорт, ограничаване на използването на ресурси, възпрепятстване на използването на пластмаса за еднократна употреба, използване на чисти енергийни източници, закупуване на местно и др.

Начини за устойчив живот

  1. Намалете консумацията на енергия. Чрез използване на по-малко енергия вие също така намалявате въглеродните емисии. Не е нужно да излизате напълно от мрежата, за да направите това, защото прости начини като изключване на уредите в режим на готовност, окачване на дрехи за сушене вместо използване на сушилня, намаляване на вашата отоплителна система и намаляване на времето, прекарано в електрически джаджи като компютрите и мобилните телефони могат да помогнат много.

  2. Практикувайте минимализъм. Смешно е как някои биха приравнили минимализма с живота без нищо. Минимализмът просто означава, че се уверявате, че максимизирате всичко, което притежавате и използвате. Чрез минималистичния начин на живот вие се насърчавате да рециклирате повече и да внимавате повече за продуктите, които купувате. Например, опитвате се да сведете до минимум пластмасите за еднократна употреба и избирате екологични алтернативи.

  3. Използвайте естествени почистващи препарати. Отделете малко време, за да проучите някои екологични опции за естествени почистващи препарати. Например, използването на оцет и вода може да замени вашите химически натоварени почистващи препарати. Можете също да използвате сапонина от киноата като препарат за пране. За да изсушите дрехите си, можете да използвате вълнени топчета, които са екологични и определено биха помогнали за намаляване на консумацията на енергия. Като бъдете разумни към продуктите, които използвате в дома си, вие ще можете да повлияете на вашите приятели и членове на семейството да направят същото.

  4. Карайте обществено пътуване. Ако искате да отидете на работа сами, като използвате превозно средство с газ, помислете за емисиите, които произвеждате. За да станете по-ефективни, можете да опитате да ходите пеша, да карате колело или да инвестирате в електрическа кола. Ако това е невъзможно, тогава поне използвайте обществен транспорт. Някои природозащитници също биха твърдят, че летящите самолети създават твърде голям отпечатък върху околната среда, така че са се отказали от практиката в замяна на пътуване с влак.

  5. Пазарувайте втора употреба. Един от най-добрите начини да водите устойчив начин на живот е изобщо да не пазарувате. Но разбира се, това е невъзможно за някои. Така че следващото най-добро нещо, което можете да направите, е да изберете стоки втора употреба. Преди да купите нещо, можете да проверите в местния магазин за спестовни стоки за някой, който може да продава артикула. Този вариант не само е по-евтин, но и ще помогнете за намаляване на отпадъците в депата. За артикули, които не можете да получите втора употреба, потърсете поне компании, които използват естествени и рециклиращи материали и такива, които следват устойчиви бизнес практики.

  6. Отглеждайте храната си. Градинарството е голяма тенденция през периода на карантина, когато хората нямат много работа. Толкова много хора успяха да видят красотата на производството на собствена храна. Това не само е по-евтино, но също така гарантира, че вашата храна не съдържа химикали и пестициди, които могат допълнително да допринесат за замърсяването на въздуха и водата.

  7. Дарете предмети, които вече не използвате. Вместо да оставяте всички тези предмети да събират повече мръсотия и прах, най-добрият избор би бил да дарите предмети, които вече не използвате. Има много благотворителни магазини, на които можете да дадете стари дрехи и предмети от бита. В противен случай можете да ги дарите и на вашите приятели или роднини. Не само ще можете да освежите деня им, но също така ще можете да живеете устойчив живот.

  8. Намалете употребата на вода. Има безброй начини, по които можете да намалите консумацията на вода. Например, можете да ограничите колко пъти пускате водата в тоалетната си. Не хвърляйте дрехите си в пералнята, освен ако не са наистина мръсни. Затворете крана, когато си миете зъбите. Ограничете часовете, които прекарвате под душ. Освен това поливайте тревата си по-рядко.

  9. Създавайте по-малко отпадъци. Бъдете наясно колко отпадъци правите. Например, можете да използвате дрехи, които се перат, вместо хартиени кърпи. Бидето също е добър избор! Създайте опис на вашите лични вещи, за да видите дали можете да заредите някои от тях, вместо да купувате нови. Използвайте шампоан и балсам вместо тези, които идват в пластмасов контейнер.

  10. Купувайте от екологични компании. Потърсете компании, които предлагат екологични решения в своето бизнес производство и процеси. Има компании, които гарантират, че допринасят за социалните и екологичните резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *