Стабилизаторите на напрежението на скутера могат да увеличат мощността и въртящия момент – вярно или невярно?

By | април 27, 2022

Ако някога е имало мистериозна област от функционалност на превозното средство, това е електрическата система на скутер. Съединителят на скутера, вариаторът, CVT ремъците, дори смяната на спирачните накладки на скутера са лесни за разбиране, защото можем да усещаме, наблюдаваме и визуализираме какво се случва. Комплекти Big Bore и изпълнение на карбуратор; знаем, че повече изместване се равнява на изгаряне на повече въздух и гориво за повече мощност. Понижаване на нивото на скутера означава; по-малкото преобръщане на тялото и по-ниският център на тежестта осигуряват по-добро управление. Състезателните спирачни ротори означават повече повърхност за разпределение на топлината и по-малко затихване на спирачките. Предварително запалване заедно с повишени температури на отработените газове? Добавете още гориво. прост.

Но това не е така в света на електрониката, където всичко се случва със скоростта на светлината, от субатомни частици, които обявяват присъствието си само при късо съединение или запалване на проводници. Или вторични продукти, обещаващи да направят чудеса за електрическата система на скутера. В крайна сметка, ако не можете да кажете колко добре работи нещо, не можете да кажете със сигурност дали продуктът действително има разлика в производителността на вашия скутер. Но затова сме тук. Учим се един от друг на грешките. Скутерите съществуват от известно време, сигурен съм, че знаете това. Но това, което не знаете, е, че резервните части за скутери продължават да се разработват. Така че въпросът все още стои; Може ли стабилизаторът на напрежение да увеличи мощността и въртящия момент?

Е, толкова много четем по темата. Знам със сигурност, че всички високотехнологични компании за мотоциклети и скутери от висок клас, които изграждат състезателни части за вторично пазаруване, изглежда произвеждат стабилизатори на напрежението. Но никой наистина не обяснява как работят, само че ако ги инсталирате, вашият мотоциклет или високоскоростен скутер (да не говорим за ATV) ще се представят по-добре. Но изглежда, че всички онлайн говорят за тях, тъй като не знаят. Работят ли? Как работят те? И струват ли си цената си?

Стабилизатори на напрежението, инсталирани на състезателни мотоциклети и скутери от висок клас. Преди няколко седмици прочетох четири статии за най-популярните на пазара японски състезателни мотоциклети/висок клас скутери стабилизатори на напрежението бяха поставени на изпитание. Но изчакайте, нека първо отделим малко време, за да разберем да не се бъркаме със системите за заземяване, които допълват батерията на мотоциклети и основанията на рамката. Стабилизатори на напрежението – понякога наричани „кондензатори“ – се свързват директно към батерията на мотоциклета на положителните и отрицателните клеми и имат за цел да регулират потока на електричество, преминаващ от батерията на мотоциклета към електрическите компоненти, изглаждайки празен ход, подобрявайки мощността от фаровете, HID Lights , LED светлини и аудио оборудване (ако има), увеличаване на живота на батерията и подобряване на ефективността на горене за повишена мощност/въртящ момент и намалени емисии.

Първото нещо, което трябва да запомните, е, че някои производителни батерии вече действат като голям стабилизатор на напрежението. Електричеството, генерирано от статора, се изпраща към батерията и електрическите устройства според нуждите. По време на периоди на ниско електрическо потребление (фарове, аудио, например), излишната електроенергия, генерирана от алтернатора, зарежда батерията, вместо да преминава през системата. Но когато търсенето на електрическа система на състезателен мотоциклет или скутер от висок клас надвишава това, което статорът (или алтернаторът) може да генерира (при нисък празен ход и/или високо електрическо потребление, например), електричеството се разрежда от батерията в количества необходимо, за да поеме хлабината. Проблемът е, че традиционната оловно-киселинна батерия не може да превключи от зареждане към разреждане достатъчно бързо, за да потуши малките колебания на напрежението или електрическия „шум“, който може да повлияе неблагоприятно на електрическите компоненти на мотоциклет или скутер от висок клас. Има само няколко усъвършенствани (скъпи) батерии, които могат да свършат почти перфектна работа за стабилизиране на тока, но във всеки случай – казват производителите на комплекти за стабилизатор на напрежение – има много да се спечели чрез добавяне на система от кондензатори за вторично пазаруване към сместа.

Убеден ли си сега? със сигурност съм. Вярвам, че волтов стабилизатор може да работи и да помогне за подобряване на производителността на вашия мотоциклет или скутер. Ако работи за автомобили, трябва да работи и за скутери. Получете повече информация откъде можете да закупите стабилизатор на напрежението за вашия скутер: http://scooterchromeparts.com/#/battery-stabilizer/4553609768

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *