Смяна на тресчотка за смяна на мотоциклет Victory

By | април 6, 2022

Мотоциклетът Victory е много добре изградена машина. Притежавам Victory Kingpin от 2004 г. Не съм имал проблеми с мотоциклетите и съм много доволен от моя мотоциклет. Тази статия ще разгледа единствения проблем, който имах, който е свързан с неуспешна част на превключвателя. Страшната тресчотка Victory Shift.

Един ден, докато карах, започнах да изпитвам проблеми с превключването на по-ниска предавка, моят крал. Това се случва само от време на време и имам чувството, че спира, когато се опитвам да превключвам на по-ниска предавка. Регулирах кабела на съединителя и смених маслото без решение. Използвам изцяло синтетично мотоциклетно масло AMSOIL 20W50 в трансмисията и си мислех, че маслата са твърде дебели за плочите на съединителя. След смяната на маслото на Victory OEM multi-blend synthetic, проблемът с превключването все още съществуваше.

Реших да направя още няколко пробни пътувания, за да диагностицирам проблема. Забелязах, че ако натисна вала на тресчотка на превключване (има около 1/8 инча движение навътре и навън), изглежда, че временно спира проблема. Отидох в сайта на общността на Victory Motorcycle Solutions и прочетох как хората говорят за тресчотката за смяна като виновник. след като прочетох няколко публикации за тази информация, се свързах с любимия си представител на мотоциклети Victory, Santa Rosa VeeTwin. Потвърдиха, че трябва да сменя тресчотка. Причината е, че пружината за почивка отпада с времето.

От представителството на Victory обясниха, че Victory смени тресчотка някак след 2000 г. поради оплаквания от трудно превключване. Те също така заявиха, че са виждали повече проблеми като този с тези ездачи на Victory с дъски на водача. Шофьорите с подови дъски обикновено правят мързелива смяна. Така или иначе тресчотката ще се носи от двата края, като по този начин позволява превключването да продължи надолу и да не се захваща.

Тъй като съм удобен с гаечен ключ и винаги съм готов за предизвикателство, поръчах резервните части за OEM от Victory. Трябваше да взема тресчотка за превключване и нови уплътнения на трансмисията. Имам сервизното ръководство на Victory Kingpin, но не обясни как точно да направя тази смяна на тресчотка. Затова отделих време и видео записах всичко.

Основните стъпки, свързани с извършването на тази смяна на тресчотка, са както следва:

1 – Източете цялото масло от вашия мотоциклет Victory. Повярвайте ми, не направих това и направих огромна бъркотия, когато свалих капака на трансмисията.

2 – Отстранете всички болтове на капака на трансмисията.

3 – Сега твърдата част, дръпнете капака на трансмисията. Имайте предвид, че магнитът на съединителя е много силен и няма да иска да се откаже от капака твърде лесно. Издърпайте направо и наблюдавайте пръстите си.

4 – След като капакът е свален и останалото масло се разлее, наблюдавайте как е позиционирана тресчотка за превключване. Обърнете внимание на това, като направите снимка или видеоклип. Ще трябва да монтирате новата тресчотка за превключване в същото положение, като звездното колело е включено правилно.

5 – Направете подмяната и не почиствайте старото уплътнение на капака на трансмисията и инсталирайте новото. Това е задължително, за да се предотврати изтичане.

6 – Монтирайте капака на трансмисията. Отново имайте предвид магнита, това ще засмуче капака и ще свали пръста ви, ако не внимавате.

7 – Поставете равномерно болтовете на капака и проверете настройките на въртящия момент.

8 – Напълнете мотора с пълно синтетично мотоциклетно масло AMSOIL 20W50 V-Twin.

9 – Стартирайте мотора и проверете за течове на масло.

10 – Ако всичко изглежда добре, пробвайте карането на мотора и вижте колко е прекрасно превключвателят да работи отново.

Вече сте един от малкото и горди собственици на мотоциклети Victory, които преминават през тази невероятна дейност по поддръжка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *