Смяна на маркуч на радиатора за мръсен велосипед

By | април 27, 2022

Мръсните велосипеди се справят добре с грубата си употреба. Вълнообразните, скалисти и кални писти, по които се карат, ги правят два пъти по-уязвими на повреди от обикновените велосипеди, карани по гладки и бетонни пътища. Прекомерното натоварване на компонентите на велосипеда ги кара да се износват по-бързо, като по този начин изискват по-чести графици за обслужване.

Маркучът на радиатора е един компонент, който трябва да се проверява редовно. Изработени от метални сплави или формована пластмаса, тези подобни на тръби структури пренасят охлаждаща течност от помпата на двигателя към радиатора. Избрани мотоциклети за мръсотия, особено тези с по-голям двигател, са оборудвани с чифт радиатори за повишена ефективност на охлаждането. В случай на повреден маркуч на радиатора, двигателят прегрява и блокира.

Кога да се заменят?

При повечето други компоненти на велосипеда ние сменяме части, когато покажат най-малките признаци на повреда. Правим това, за да избегнем ненавременни повреди и да поддържаме автомобила в добро състояние. Радиаторите са създадени, за да издържат на тежка употреба. Не е необходимо да ги сменяте, освен ако в него има пукнатина или не започне да изсъхва.

Трябва да проверите маркуча на радиатора, ако охлаждащата течност започне да изтича. Ще наблюдавате басейни с охлаждаща течност, където и да паркирате автомобила си. В допълнение към това ще забележите издигаща се купчина пара или ще усетите миризмата на радиаторна течност. Металните радиаторни ядра страдат повече поради склонността си да корозият, когато са подложени на влага. Остатъците от ръжда блокират потока на охлаждащата течност. Маркучът може да развие изпъкналост или меки петна на определени места; те могат да се усетят, като прокарате ръка под него. Може да има пукнатини в ръба на маркуча. Освен това ще забележите, че скобите не прилягат сигурно.

При всички гореспоменати обстоятелства има смисъл да сменяте маркуча на радиатора на мотоциклета, вместо да го ремонтирате.

Смяна на маркуч на радиатора за мръсен велосипед

Можете да изберете да закупите маркуч от местен производител или онлайн магазин.

Типът маркуч е първото нещо, което трябва да вземете предвид. Има два основни типа; включва формовани и гъвкави. Формованите маркучи са съобразени с конкретни марки и модели автомобили. Те не могат да бъдат монтирани на никое превозно средство, освен на автомобила, за който са проектирани. Вторият тип, известен като гъвкави маркучи, са универсални конструкции, които могат да се огъват около всяко препятствие и да отговарят на редица приложения.

Вие също ще трябва да разгледате размерите, когато купувате маркуч за радиатор за мръсен велосипед. Размерът на маркуча, диаметърът на маркуча, в горния и долния край помага да се постигне правилното време за насищане. Времето за насищане е времето, необходимо на охлаждащата течност, за да абсорбира топлината от двигателя и да я изхвърли. Ако това се случи твърде бързо или твърде бавно, двигателят ще започне да прегрява многократно. Следователно е необходимо да изберете размер, който отговаря на вашия автомобил.

При смяна на маркуч на радиатора за мръсен велосипед е необходимо да смените и другите свързани тела. Това включва закупуване на нови скоби. Маркучите на радиатора за мръсни велосипеди също се различават по форма и дължина. Автоматичен механик или този, който се занимава с ремонт или смяна на маркучи на радиатора може да ви помогне при избора.

Ами ако решите да ремонтирате?

Когато пукнатината е малка, можете да се разминете с дребни ремонтни дейности. Работата може да бъде извършена в гараж на автомеханик или можете да изберете да я свършите лично, като използвате наличните на пазара ремонтни комплекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *