Скърцащи педали LOOK Keo

By | април 26, 2022

Притежавам чифт педали LOOK Keo Sprint от около една година. Както всички педали LOOK, по време на въртене те скърцат и скърцат там, където зацепката докосва педала. Скърцането идва от триенето на върха на зацепката в стената на устната на педала. Това е много, много досадно. Опитах повечето от обичайните „лекарства“ и сега открих това, което работи за мен.

Първо, трябва да се отбележи, че няма абсолютно нищо лошо в педалите LOOK Keo – не самите педали скърцат, а интерфейсът между зацепката и педала причинява проблема. LOOK твърди, че по-новите му зацепки с тефлоново покритие не скърцат, но едно бързо преглеждане на таблата за съобщения показва, че това може да не е така. Между другото, чудя се колко много Алберто Контадор дразни парижани, докато минаваше нагоре по Шанз Елизе със специалните си жълти педали Keo 2 Max Carbon миналия месец.

Ако зацепките под обувките се разхлабят, те ще причинят шум. Уверете се, че сте ги затегнали напълно. Може да искате да използвате мека смес за заключване на резбата (loctite) или грес върху болтовете, но това всъщност не е причината за повечето случаи на скърцане. Някои хора, за които подозирам, че са представители на LOOK, представящи се за клиенти, твърдят, че преминаването към червени зацепки, или черни зацепки, или сиви зацепки, или надграждането към тефлонови зацепки решава проблема със скърцането. Няма разлика какъв цвят щеки използвате. ВСИЧКИ скърцат.

Някои хора препоръчват пръскането на спрей за готвене WD-40 или PAM върху педалите, където те са в контакт с зацепките. Да, смазването на повърхността на зацепката спира скърцането, но поправката е само временна. Някои ездачи пръскат Armor All или силиконова грес върху зацепките си. Успех с това – бъдете много внимателни, когато вървите или слизате, в противен случай ще се качите на чайник и ще пожелаете твърде късно да послушате съвета на съседа си и да си носите каската. Спреят за готвене работи добре за три или четири карания и ще получите хубаво покритие от олио за готвене по дъното на обувките си и върху зацепките си, които ще можете да проследите върху предоставения хубав чист килим на свекърва си Успяхте първо да се пързаляте по нейния под от твърда дървесина.

Други лекарства включват парафинов восък, восък от свещи и пчелен восък. Всички восъци ще издържат по-дълго от маслата, но имайте предвид, че восъчните остатъци ще привличат песъчинки, мръсотия и други неща към вашите зацепки и педали.

Най-екстремното предложение, което съм виждал, включва опаковане на епоксидна смола върху педала, за да се затворят напълно всички празнини между зацепката и педала и да се елиминира хлапането нагоре-надолу, за което се смята, че причинява целия шум – убеждение, с което не съм съгласен, тъй като аз мога да получа скърцането без вертикално движение, като усуквам крака си отстрани в обхвата на хлабината на зацепката.

Много собственици на педали LOOK Keo се отказват от разочарование и преминават към други системи за педали. Както казва един ездач: „Те всъщност не вдигат шум, когато сляза от мотора ми!“

И така, какво е моето решение за скърцане и скърцане на педали? Бебешка пудра. Просто избърсвам праха от зацепките си, където контактуват с педалите, с бебешка пудра (талк на прах). Талкът, минерал, е суха смазка, която спира скърцането, без да привлича песъчинки или мръсотия. Тъй като талкът не е водоразтворим, той ще остане върху зацепките ви дори при умерено влажни условия. Намирам, че мога лесно да изкарам няколко месеца, преди да се наложи да избърша още веднъж праха на зацепките си. Това е без бъркотия, без слуз, без мазнина, без мръсни остатъци, екологично и естествено решение на проблема със скърцащите педали LOOK Keo.

Тази статия е публикувана за първи път на http://athletesbooks.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *