Правила за одобрение на мотоциклетни каски DOT

By | май 5, 2022

Федералното министерство на транспорта (наричано по-долу DOT) нарежда всички мотоциклетни каски в САЩ да бъдат тествани за безопасност. DOT извършва собствени вътрешни тестове на тези каски, като етикетира тези, които отговарят на неговите стандарти. Ако мислите да си купите каска за мотоциклет и не виждате стикер DOT, помислете отново. Това не е каска, на която искате да поверите живота си. Те вероятно са предназначени като новост, а не за каране на мотоциклет.

Вземете подходящ шлем на главата си и се запознайте с тази статистика –

Проучванията на DOT показват, че процентът на мотоциклетистите, носещи каски, е намалял с 13 процента през последните четири години, до 58 процента от ездачите. Въпреки че представляват само 2 процента от трафика по нашите пътища, мотоциклетите участват в 10 процента от всички пътни произшествия. Смъртните случаи от катастрофи с мотоциклети са се удвоили през последното десетилетие и наброяват над 4500 смъртни случая по магистралите годишно. Има и 78 000 наранявания, свързани с катастрофи с мотоциклети, а процентът на злополуките сред мотоциклетистите на възраст над 50 години се е увеличил четири пъти.

Федерални стандарти за безопасност на моторните превозни средства –

NHTSA, или Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, определи FMVSS (Федерален стандарт за безопасност на моторните превозни средства) за мотоциклетни каски в САЩ още през август 1973 г. Това е последно актуализирано през октомври 1998 г. Тези стандарти обхващат защита от удар и проникване, както и възможността да остане на главата на ездача по време на инцидент. Има също така изискване мотоциклетните каски, продавани в САЩ, да позволяват поне 210 градуса зрително поле и множество разпоредби относно етикетирането на каските.

Изисквания за етикетиране –

И така, какви са тези изисквания за етикетиране? Стикер или етикет от DOT трябва да бъде прикрепен към задната част на каската, разположен централно и към дъното. Трябва също така да има DOT етикет, постоянно зашит отвътре, а не да се намира там, където може да бъде премахнат заедно с пяната. Истински DOT етикет ще съдържа следната информация: името или логото на производителя, размер, дата на производство, име или номер на модела и компонентите, от които е направена каската. Ако не виждате тази информация на етикета, не повторете, не купувайте тази каска.

Пазете се от новостите –

Новите каски, като емблематичните каски в пруски стил, може да са популярни и стилни, но не осигуряват адекватна защита при катастрофа и като такива никога не се одобряват от DOT. Тези по-горе шлемове дори не покриват голяма част от главата и следователно не са безопасни за носене по време на езда. Ако видите стикер DOT на една от тези нови каски, проверете вътре за етикета DOT; за съжаление има измами – не се оставяйте да бъдете заблудени да си мислите, че нова каска има DOT одобрение.

Освен ако не възнамерявате да носите шлема за костюмирано парти, вземете пропуск за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *