Подготовка за пътуване с велосипед на дълги разстояния

By | май 13, 2022

Свикнали сме да се транспортираме от място на място с коли, така че защо човек би помислил да се впусне в пътуване с велосипед на дълги разстояния? Използването на peddle-power не означава бързо да стигнете до дестинацията, а по-скоро е:

 • Шанс да изпитаме нашата физическа и психическа решителност.
 • Възможност да видим забележителности и пейзажи, които иначе пропускаме, когато се придвижваме с цип в превозно средство.
 • Бягство от натоварения график и дава кратък момент на по-бавен ритъм на живот.
 • Пауза от мислене за бъдещето или потъване в миналото и ни позволява да се наслаждаваме на настоящия ден за това, което е.

Разходката с велосипед на дълги разстояния е евтин начин да „избягате от всичко“. Но преди да започнете, е важно да влезете във форма.

Постави си цел
Карането на дълги разстояния е повече умствено, отколкото физическо и правилното отношение е важно. Вярно е, че имате нужда от сила на долната част на тялото, колоезденето използва главно силата на краката с известна сила на раменете, за да ви държи изправени. С правилната умствена сила можете да тренирате тялото си да ви носи разстоянието.

Има две различни цели за колоездене на дълги разстояния: скорост и разстояние (лично аз никога не съм мислил да комбинирам двете). Ако тепърва започвате, се препоръчва да се съсредоточите върху постигането на разстояние първо цел и след това напред скорост ако състезанията предизвикат интереса ви по-късно.

Физическа тренировка
Има само един начин да разберете какви промени трябва да направите във физическото си състояние – отидете на разходка с велосипед.

Мускулите на краката са най-голямата мускулна група в тялото и колоезденето ги използва по различен начин от ходенето или бягането (повече четворно действие при ход надолу, повече действие на подколенното сухожилие при нагоре).

Повозете се по равна земя и вижте кои мускули се разболяват. Ако на следващия ден не сте схванати, опитайте хълм с постепенен наклон. Това ще покаже истинската кондиция на краката ви, докато бутате цялото си тегло плюс велосипеда нагоре. Опитайте различни хълмове, които имат по-стръмни наклони и по-дълги разстояния. Ето как да приведете краката си във форма за каране на дълги разстояния.

Правете чести почивки и не се срамувайте да вървите с велосипеда си нагоре по хълма. Дори да използват най-ниската предавка, някои хора ще се борят с тренировките по наклон. Вашата цел трябва да бъде да направите възможно най-доброто, за разлика от най-бързата скорост, с която да я завладеете. А това може да означава да работите с по-бавно темпо и да правите чести почивки.

По отношение на силата на краката, вдигането на тежести не помага при колоездене. Клякането, натискането на крака и сгъването на краката ще изградят мускулна сила, която е добра за спринт и кратки изблици на сила (т.е. олимпийски скоростни колоездачи на къса писта), но колоезденето на дълги разстояния изисква издръжливост, която идва само от постоянни тренировки с велосипед. Забележете как почти всички състезатели по мотоциклети са слаби.

Гъвкавостта е един от основните стълбове на фитнеса. Наличието на мускули на крайниците помага за предотвратяване на крампи, наранявания и намалява времето за възстановяване. Включването на рутина за разтягане във вашата тренировка ще ви помогне да изградите издръжливост в краката и долната част на гърба.

Психично обучение
Колоезденето на дълги разстояния е повече умствено, отколкото физическо. Мускулите на краката са силни, но умът и желанието да упорстват карат велосипедиста да върви напред. Положителното отношение кара човек да върви напред (и над големите хълмове).

Психичното обучение е различно за всеки. Някои хора са водени от желанието да видят колко далеч могат да стигнат, докато други просто се маркират заедно с групата за другарството. Намерете какво ви движи и се придържайте към група от приятели в обучението, които споделят сходни интереси.

Да имаш добро отношение е заразно. Поддържайте нивото на мотивация високо в групата, като се насърчавате един друг и като не оставяте никого да изостава. Правенето на изхода забавно за всички ще насърчи другите да се връщат за бъдещи и по-дълги велосипедни пътувания.

Какво да очаквате при пътуване на дълги разстояния

 1. Болно дупе така че имайте удобна седалка или гел възглавница.
 2. Болки в краката, ако не тренирате правилно. Не е нужно да тренирате за еквивалентно разстояние, преди да се отправите на дълго пътуване с велосипед. Разбийте дистанцията с чести спирания и възможности за снимки.
 3. Ако носите раница, непременно ще получите болки в раменете и потен гръб. Помислете за снабдяване с багажници за велосипеди, издръжливи торбички, които се закрепват здраво върху задната гума върху твърда метална рамка. Ако все пак използвате раница, първо поставете цялото съдържание, като допълнително облекло и храна, в найлонова торбичка, в противен случай съдържанието ще се напои с пот.
 4. Мускулите се втвърдяват след продължително седене. Правете чести почивки, разхождайте се и се разтягайте. За да избегнете мускулни крампи, останете хидратирани, като пиете много течности.

Модерно оборудване
Спомняте ли си карането на дълги разстояния с колелото си, когато бяхте дете? Велосипедите станаха по-леки по тегло, но иначе не са се променили много. Следното оборудване е хубав лукс за притежаване, но не е необходимо:

 • Амортисьори – Те помагат за смекчаване на неравностите, но вашите кости все още ще усещат ударите.
 • Гуми Skinny – Големите гуми имат по-голямо съпротивление на пътя, което ще намали скоростта ви. Тънките гуми ви позволяват да вървите по-бързо, но са по-податливи на пробиване поради по-високото им налягане на въздуха. Изберете гума и протектор, които са подходящи за пътя и метеорологичните условия и носете допълнителна гума и помпа за спешни случаи.
 • Електрически помощен мотор – Те са полезни при равни пътища, но не помагат при изкачване. И са скъпи!
 • Дръжки – Изберете комплект, който ще позволи удобна позиция за круиз. Широките ви позволяват да седите изправени; тесните спомагат за по-изгърбена, стройна позиция.

Къде да велосипед
Колоезденето по магистрала е очевиден избор за дълги разстояния, но тъй като пътните стандарти варират в различните юрисдикции, условията на настилката може да не са твърде удобни за велосипеди.

Помислете за велосипедна пътека в градските райони и железопътни пътеки в селските райони. Железопътните пътеки са изоставени железопътни коридори, където релсите и връзките са премахнати. Те пътуват по живописни реки и долини, като се натъкват само на леки склонове (тежките локомотиви могат да преговарят само по постепенни наклони).

Ще се насладите на разходка с велосипед на дълги разстояния без трафик на превозни средства, шум и замърсяване и са страхотни живописни пътни артерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *