От какво са направени мотоциклетните каски?

By | април 27, 2022

В продължение на много години мотоциклетните каски се изработват предимно от два вида материал: твърда пластмаса, инжектирана чрез мухъл, и фибростъкло. Технологията на каските обаче е напреднала точно като технологията във всичко останало. Вече можете да намерите каски, изработени от по-екзотични материали като въглеродни влакна и кевлар.

Но няма нищо лошо в традиционните каски от пластмаса и фибростъкло и всеки има своите предимства. Важното е да намерите най-добрата комбинация от комфорт, тегло, защита и цена за вида каране, който правите.

Пластмасовите каски все още са най-често срещаните. Те използват специално проектирана пластмаса, която ще издържи добре на тежки удари, особено от типа, свързан с инциденти с мотоциклети. Те са проектирани да предлагат добър баланс между сила и тегло. Тези шлемове имат дебел слой от пяна под пластмасата, който е проектиран да смаже при удар и по този начин да абсорбира част от силата, която иначе би била поета от главата. Те обикновено са и най-евтините каски за закупуване.

Мотоциклетните каски от фибростъкло предлагат отлична комбинация от твърдост и гъвкавост и стават все по-популярни сред всички видове колоездачи. Външните черупки са изработени от ламинирано фибростъкло и са проектирани да абсорбират възможно най-много от тъпата травма от удара. Те са по-склонни от пластмасата да получат счупвания и пукнатини, но тази „крехкост“ е това, което му придава ефект на „амортисьор“ и по този начин по-малък шанс за сериозно нараняване. Докато каските от фибростъкло обикновено са по-скъпи от пластмасовите, те също са много по-леки и удобни за носене, особено при дълги или горещи разходки.

Каските от въглеродни влакна са сравнително нови и се използват предимно в състезателни каски, където изключителната защита, изключително лека – и съответно висока цена – са оправдани. Въглеродните влакна се произвеждат чрез прегряване на акрилни влакна, за да се увеличи значително неговата твърдост и здравина, като същевременно остават много леки. Този тип композит може да произведе силата на метала в много лека единица. Това са отличителните белези на каската за велосипед с най-високо качество и най-добра цена.

Кевларът, от друга страна, се произвежда, като се вземе полимер, разтваря се в разтворител и се използват получените извлечени влакна за предене на нишки. Сам по себе си кевларът няма защитната сила на въглеродните влакна. Но когато се комбинира с въглеродни влакна за производство на ламинат, резултатът е материал, който е три пъти по-здрав от кевлар самостоятелно. Това наистина е най-доброто от двата свята, но също така води до много скъпа каска, която в по-голямата си част е оправдана само за професионални състезатели.

Независимо от материала, цената, външния вид, теглото или качеството на каската, която изберете, имайте предвид, че носенето на всяка мотоциклетна каска е по-добре, отколкото без такава. Намерете такъв, който е в рамките на вашия бюджет и ви пасва удобно. Считайте го за отлична инвестиция, която буквално може да спаси живота ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *