Носете ли мотоциклетни каски? Това е добър въпрос!

By | април 16, 2022

Мотоциклетистите винаги оценяват използването на мотоциклетни каски. Това просто въпрос на предпочитание ли е или има съществени въпроси, които трябва да бъдат разгледани?

Един мой приятел (Бил) е избрал да кара с каска или понякога без каска за мотоциклет. Той казва, че зависи от условията на каране за него. Един ден той беше на път с две ленти, пътувайки с около 50 мили в час, когато камион с ремарке на трактор изтегли от дясната страна на улицата, за да тръгне в същата посока. Мисълта му беше да запази скоростта си и просто да подмине камиона. [Which, most likely could be done.] За съжаление шофьорът на камиона нямаше достатъчно място за завоя и спря неподвижно, пресичайки двете платна. Бил сега се приближаваше към камиона твърде бързо и твърде близо, за да спре безопасно. Той се опита да се счупи силно, но веднага разбра, че е с лице към страната на ремаркето. С бързо мислене той остави своя Харли отстрани и се плъзна под ремаркето и надолу по пътя на няколкостотин фута. Предавайки ми историята си, той беше легнал по гръб, с крака напред, с разтворени ръце и подскачаща глава по магистралата. Когато всичко свърши, той отдаде заслуга на Бог, че му е помогнал, и похвали унищожения си шлем, че е спасил живота му. [Plus, the leather jacket and gloves that had taken the tears in place of him.] Приятелят ми страдаше само от болки в мускулите и наранена гордост. Но това повдига темата за безопасността на каската.

В новините на KSL-TV на Южна Йордания шефът на полицията (Дан Пиърсън) също учи хората, че каските спасяват животи, след като за две години загуби трима приятели при инциденти с мотоциклет. И тримата са с наранявания по главата и никой не е бил с мотоциклетни каски. Тогава самият шеф на полицията е замесен в катастрофа на магистрала 89 северно от Афтън, Уайоминг. Камион, теглещ ремарке за кон, го беше подминал и дръпна пред него, удряйки предната част на мотоциклета му с резервната гума, монтирана отзад. Дан беше изхвърлен от мотора си и кацна с главата напред. Той казва: „Тази травма би била фатален удар, ако не бях с шлема“. Дан страда от синини и няколко счупени кости.

Националната администрация за безопасност на пътното движение съобщава, че мотоциклетистите оцеляват при катастрофа и получават по-малко сериозни наранявания, когато носят каска. Те съобщават, че всяка година се спасяват най-малко 600 души.

Един въпрос, който се задава, „каските за мотоциклети могат да защитят мозъка ви, но може ли да увеличи шансовете ви за счупване на врата?“ д-р Майкъл Йоргасън, хирург от Montana Orthopedics and Sport Medicine, заявява, че констатациите от медицинската литература показват: „изследванията на аутопсията, направени след фатални мотоциклетни инциденти, показват, че нараняванията и фрактурите на врата са еднакво вероятни, независимо дали носите каска или не. И все пак повечето медицински доклади подкрепят използването на мотоциклетни каски. Те вярват, че шлемът като цяло намалява значително риска от нараняване на главата и мозъка и предполагат, че носенето им не увеличава риска от нараняване на врата.

Италианско проучване заключава, че шлемът намалява нараняванията с 66%. Проучване в Тайланд установи, че след като каските станаха задължителни, нараняванията на главата са намалели с 41% за 2 години. Сега, в Кентъки, проучване разкри, че мозъчната травма се е увеличила с 4,3 пъти, когато не се носи каска.

В статия, написана от д-р Джонатан П. Голдщайн, озаглавена „Ефектите от използването на мотоциклетна каска върху вероятността от смърт и тежестта на нараняванията на главата и шията“. Той заключава, че има редица променливи в едно проучване, които поставят изследването под въпрос. Съществуват големи разлики по отношение на използването на каска или употребата без каска. Нормалните резултати сравняват процентите на смъртни случаи и наранявания са два и три пъти по-високи за ездачи без каски и нарастване на честотата на случаите в годините на отмяна, които варират от 19% до 63%. От една страна: стиховете на шлема, изследването без каска не отчита тези два класа ездачи. Заявявайки, че ездачите на каски са по-предпазливи по природа. Първо, те карат по-бавно, следователно имат по-ниски скорости при катастрофи. Второ, те са по-малко вероятно да претърпят инцидент. Трето, хората, които носят каски, са по-малко склонни да пият и шофират (алкохол или употреба на наркотици). Тези промени в поведението драстично намаляват риска от ездачи.

От друга страна, факторите, които трябва да се вземат предвид, са: 1-средна възраст на мотоциклетиста 2-средно изминавани мили всяка година, на мотоциклетист 3-среден опит на мотоциклетиста 4-размерът на управлявания мотоциклет. И така, между размера на мотора, потенциалната скорост, възрастта, поемането на риск и поглъщането на алкохол; просто не може реалистично да докаже ефективността на използването на шлема.

Проучването на Голдщайн е подходило към въпросните променливи. Те съобщиха за проучване, което оценява ефективността на мотоциклетните каски при инциденти. Изводите са: 1-Мотоциклетните каски нямат статистически значим ефект върху вероятността от смърт. 2- Каските намаляват тежестта на нараняванията на главата. 3-После критична скорост на удар от 13 mph, каските увеличиха тежестта на нараняванията на врата. След това докладът заключава, че потребителите на каски са изправени пред компромис между намаляването на тежестта на нараняванията на главата и увеличаването на тежестта на нараняванията на врата.

При тези обстоятелства законът за задължителната употреба на каски не може да бъде обоснован като ефективен метод за спиране на смъртта или нараняването на индивиди, участващи в злополука.

Може би трябва да се обмислят други възможности за осигуряване на безопасност при използване на мотоциклети. Ето три предложения. Първо, да образова широката общественост (шофьори на автомобили и камиони) за движение по пътищата с мотоциклети. Второ, обучавайте неопитни мотоциклетисти за избягване на инциденти (уклончиви действия) и правилното използване на тези мощни машини. Трето, създайте стриктно прилагане на законите за шофиране в нетрезво състояние. [Some studies show that alcohol consumption is the major factor in deaths and injury.]

Harley-Davidson предлага основно и усъвършенствано обучение на над 200 представителства в 30 щата. Honda разполага с четири учебни центъра. BMW обмисля обучение за напреднали, но казва, че са склонни да привличат опитни ездачи.

Смята се, че тренировките намаляват паниката. Трябва да знаете как да водите крива и да устоите на желанието за спиране и т.н.

Ето някои други фактори, които трябва да се вземат предвид. Гумите трябва да са напомпани до правилното ниво. Видимост на ездачите да се види. Тестовете показват, че най-лесно се виждат обикновените бели мотоциклетни каски. Облеклото прави разлика между ден/нощ.

За нощно каране се предлагат светлоотразителни жилетки и светещи жилетки. Има GLO GLOV; отразяваща лента за дрехи и велосипеди; светлоотразителни жилетки и палта. Сега да се върнем към каските.

USA Today предаде статистически данни от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, съобщавайки, че 24% от фаталните катастрофи през 2003 г. са участвали неправоспособни мотоциклетисти и че шофьорите на автомобили са отговорни за около две трети от смъртните случаи на мотоциклети.

Констатациите на US DOT откриха, че след отмяната на закона за каските в Тексас и Арканзас от август / септември 1997 г. до май 1998 г., използването на каски е спаднало до 52% в Арканзас и до 66% в Тексас. В Арканзас смъртните случаи на мотоциклети са се увеличили с 21% след отмяната, а нараняванията на главата са се увеличили с 18,5%. Смъртните случаи в Тексас нараснаха с 31%.

Едно съдебно дело в Калифорния оспори какви стандарти са определени за квалифициране на шлем като „безопасен“. За списък на правителството на САЩ „Тестване за съответствие на мотоциклетни каски“ можете да проверите дали каската ви е издържала или не е успяла. Проверете с Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA).

Когато съм на мотоциклета си, знам какво правя. Не знам какво прави другият шофьор. И така, с многото аспекти на употребата на шлема и като се имат предвид плюсовете / минусите, аз избирам да нося каска. Вие ще трябва да решите сами!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *