Напредъкът към по-чиста околна среда (перспективата на оптимист)

By | май 15, 2022

Правителствени програми – Бюрото за ремонт на автомобили (BAR) администрира програмата за проверка на смога в щата Калифорния. Целта на програмата Smog Check е да намали замърсяването на въздуха, произведено от моторни превозни средства. В щата има над 7000 центъра за проверка на смога; всички от които са частна собственост. Типичният център има едно или две отделения и един до двама служители.

Роля на технологията – Следните скорошни разработки ни позволиха драстично да намалим въглеродните емисии:

а. Напредък в технологията на батериите: В миналото електрическите или хибридните превозни средства не са били практични поради ограничения върху капацитета за съхранение на батериите. С последните постижения на батериите електрическите превозни средства се превърнаха в жизнеспособна опция. Въпреки че изисква относително по-високи първоначални разходи, е доказано, че намалява общите разходи за притежание на превозно средство в дългосрочен план. Електрическите превозни средства вече могат да се зареждат за покриване на по-дълги (и практични) разстояния и на по-ниска цена на миля в сравнение с превозните средства, задвижвани с газ.

б. Производство на слънчеви панели: В резултат на напредъка в производството, общата цена на притежание на слънчеви панели (и енергията, генерирана от там) е много по-ниска от статуквото на „купуване“ на енергия от традиционните електроцентрали, базирани на изкопаеми горива.

Горните примери показват само някои от начините, по които технологичният напредък прави по-чистите източници на енергия не просто жизнеспособна, но и по-рентабилна опция.

Макроикономика – Не мога да си представя да направя случай на околната среда в Америка от 20-ти век. Причината, САЩ е индустриално базирана икономика, т.е. различни тежко замърсяващи индустрии поддържат растящата икономика и на основно ниво осигуряват „храна на масата“ за по-голямата част от домакинствата.

Социална осведоменост – Всички горепосочени тенденции могат да ни отведат само дотук, освен ако няма социална осведоменост, която да засили и ускори тенденцията. По-долу разглеждаме желанието и желанието на обществото като цяло да направи промяна, за да постигне целта за по-чиста околна среда:

а. Органичната храна (същата, която имахме преди векове) е предпочитана пред конвенционалната храна. Приемането на органична храна намалява използването на пестициди и синтетични торове; елементите, които замърсяват околната среда.

б. Карането на колело до работа се счита за „готино“; не много отдавна беше тежък камион, който поглъща газ. Дали се дължи на липса на достъпност? Или се дължи на фундаментална културна промяна? Като познавам няколко изпълнителни директори на компании, които карат колело до работа, ми харесва да мисля, че е последното.

Сега, само за да бъде ясно, не намеквам, че сме „извън гората“ и околната среда ще бъде хубава и чиста, докато продължаваме напред. Както е показано на горната снимка на Пекин, 2/3 от световното население не споделя напредъка, който очертахме. Дори в развитите икономики има фактори и фракции (спомнете си петролния разлив на BP и лобито на петролната компания за сондажи в Аляска!), които работят срещу прогресията. Докато сме оптимисти за бъдещето и сме готови да предприемем необходимите стъпки, казвам, ние МОЖЕМ да направим по-чиста околна среда!

Примерни центрове за проверка на смог:

Home

http://a1smogtest.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *