Мотоциклетът

By | април 28, 2022

Мотоциклетът е едноколесно моторно превозно средство, задвижвано от двигател, двуколесно. Той варира значително в зависимост от целта, за която е проектиран, като спорт и състезания, пътуване на дълги разстояния или условия извън пътя. Първият бензинов мотоциклет е кръстен на Petroleum Reitwagen. Той е проектиран като целесъобразно тестово поле за техните нови двигатели. Този мотоциклет не беше практичен като велосипед за безопасност, тъй като управлението му беше нула градусов ъгъл на оста без изместване на вилката.

Конструкцията на мотоциклет трябва да бъде направена по начин, който може да увеличи максимално производителността при най-ниска цена. Мотоциклетите сега обикновено са направени от телескопични вилици, стоманени, алуминиеви рамки, които държат предните колела и дисковите спирачки. Моторните двигатели обикновено се състоят от четири цилиндъра и по-рядко до осем цилиндъра, съчетани с ръчна пет или шест скоростна последователна трансмисия, която задвижва въртящото се рамо, монтирано на задното колело, чрез верига, задвижващ вал или ремък. Можете да видите скоростомера в средата на кормилното управление и главния фар пред мотоциклета. Двигателят е фиксиран между двете колела и под седалката на водача. Заглушителят обикновено е фиксиран от дясната страна. Има три вида мотоциклети, двоен, уличен и офроуд предназначение. Велосипедите с двойно предназначение са направени да излизат извън пътя и са удобни и на улицата. Уличните велосипеди са спортни велосипеди и скутери. Офроуд мотоциклети се използват в състезателни класове по мотокрос и мръсотия.

Мотоциклетите са едни от най-достъпните превозни средства за превоз по целия свят. Има около двеста милиона мотоциклети по целия свят, като повечето се използват в Азия и Съединените щати. Тъй като цените на горивата растат всеки ден, собствениците на автомобили вече се насочват да използват мотоциклети, защото консумират по-малко гориво в сравнение с тежките превозни средства. Мотоциклетите обикновено са двуместни превозни средства, като един шофьор и един човек седи зад водача. Honda, Yamaha, Kawasaki и Bajaj са едни от най-известните компании. Мотоциклетите се предлагат в различни мощности, от 70cc до 250cc. Мотоциклетите от 125cc до 250cc се считат за тежки мотоциклети, които обикновено използват два заглушителя, докато други имат само един.

Разходът на гориво на мотоциклета варира при различните модели. Коя мощност двигател се използва на велосипед също зависи от обема на двигателя и стила на каране. В развиващите се страни мотоциклетите от 100cc до 200cc показват добра икономия на гориво. Индийска компания Bajaj предлага превъзходен модел за икономия на гориво, XCD125, който изразходва един литър бензин за 100 км. Сега компаниите също така въведоха електрически мотоциклети, които са почти безшумни превозни средства с нулеви емисии, задвижвани с електрически мотори. Тази технология обаче е в процес на разработка, тъй като електрическите мотоциклети имат по-малък пробег и изискват висока цена на батериите.

Човек трябва да спазва някои предпазни мерки при каране на мотоциклет, тъй като има висок процент на инциденти, в сравнение с автомобилите. Системата за отчитане на смъртни случаи показа, че мотоциклетите участват в опасни произшествия четири пъти по-често от колите и други тежкотоварни превозни средства. Преди да карате какъвто и да е мотоциклет, трябва да получите подходящо обучение. Всяка страна трябва да създаде кампания за повишаване на осведомеността относно произшествията с мотоциклети. В Южна Африка кампанията Think Bike повиши безопасността на мотоциклета и информираността за управлението на мотоциклети по пътищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *