Мотоциклетите попадат ли в обхвата на закона за лимоните в Калифорния?

By | май 6, 2022

Когато купувате мотоциклет, било от предишен собственик, или от дилър, очаквате да работи правилно. Налагайки се да ремонтирате автомобила непрекъснато, трябва да ви направи малко подозрителни. Неуспехът да функционира правилно след последователни опити за ремонт е ясен знак, че се справяте с това, което обикновено е известно като „лимон“. Знаем, че има специфични закони за потребителите по отношение на лимоновата кола в Калифорния, но законът обхваща ли и мотоциклетите с лимон?

Да, мотоциклетите попадат в обхвата на закона за лимоните в Калифорния. Ако сте имали многократни гаранционни ремонти или прекомерно време в сервиза, тогава трябва да се обадите на адвокат по лимоново право за допълнителна помощ. Законът на Калифорния, обхващащ мотоциклети, ремаркета и лодки, е малко по-различен от закона за автомобили. Съгласно закона за лимоните в Калифорния мотоциклетите са обхванати от раздел 1793.2 (d) (1) от Гражданския кодекс, който обхваща „потребителски стоки“.

Потребителските стоки са обхванати от законите за лимоните, ако се продават с писмена гаранция и са закупени за лична или домашна употреба. Точно като автомобилите, потребителските стоки трябва да бъдат подложени на разумен брой ремонти, преди да бъдат обявени за „лимони“. Но, за разлика от автомобилите, производителят може да закупи обратно продукта или да го замени, за да изпълни задълженията си съгласно закона за лимоните в Калифорния. Добрата новина е, че откритият дефект не трябва да „накърнява съществено употребата, стойността или безопасността“, което означава, че можете да възстановите парите си дори за някои незначителни дефекти.

Типичните дефекти компрометират безопасността при шофиране на мотоциклет, правейки калъфите за лимон по-здрави, отколкото при автомобилите. Важно е да съберете възможно най-много от документацията за ремонт. Те ще подкрепят иска ви и ще ви позволят да уредите иска по-бързо. Също така е полезно да следите инциденти по време на работа с мотора. Документацията за продажба и гаранциите, предоставени по време на продажбата, могат отново да направят рекламацията по-силна и по-лесна за възстановяване на сумата.

Собствениците на дефектни, лимонени мотоциклети могат да поискат замяна на мотоциклет или пълно обратно изкупуване. Последното ще включва:

• Пълна цена на мотоциклета или платени месечни вноски и авансово плащане

• Такси за регистрация

• Данък върху продажбите

• Случайни щети

• Разходи за наем на превозно средство и възстановяване на разходите за теглене

• Адвокатски хонорари

Въпреки това, малка сума пари може да бъде изчислена и приспадната от разходите за обратно изкупуване. Паричната сума се основава на пробега, за който е каран мотоциклетът преди първия проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *