Модел на Петте сили на Портър и интернет състезание

By | май 4, 2022

Според модела на Петте сили на Портър, според мен конкуренцията се е увеличила като цяло в резултат на интернет и електронната търговия. Интернет и ИТ направиха възможно да се фокусира както върху горната, така и върху долната линия и пазарният дял се разширява и разходите се намаляват. Много продукти и услуги съществуват само онлайн, големите компании излязоха онлайн, за да увеличат успешно съществуващите корпорации, а игралното поле е чак до ръбовете на киберпространството, където и да е то. Ще оценим допълнително това преминаване през всичките пет сили.

Мощността на купувачите е по-висока, когато купувачите имат повече избор. Бизнесите са принудени да добавят стойност към своите продукти и услуги, за да получат лоялност. Много програми за лоялност включват отлични услуги, които клиентите изискват онлайн. Клиентите искат да решат проблемите си и много пъти са по-успешни онлайн, отколкото по телефона. Освен това виждаме как се появяват бизнеси, които разбират интернет, предлагащи по-ценни стоки и услуги на по-ниски разходи. Сега с появата на eBay, много хора поемат ролите на дроп спедитори. Физическите лица могат да имат процъфтяващ бизнес, продаващ стоки на по-големи компании, без да се налага да носят инвентар.

Мощността на доставчика е по-висока, когато купувачите имат по-малко избор от кого да купуват. Както споменахме по-рано, дропшиппингът увеличи броя на наличните доставчици. Всичко, което човек трябва да направи, е да формира и да се съгласи да продава продукти за компанията. Компанията се грижи за цялата логистика. Същото важи и за програмите за партньори, които предлагат Amazon.com и Google.com. Сътрудниците позволяват на уеб администратора да печели пари, като препоръчва продукти от други. Това увеличава предложенията на доставчиците.

Заплахата от продукти или услуги заместители е висока, когато има много алтернативи на продукти. Това е различно от това да имаш много доставчици. Примери за алтернативи са размяна на имена на марки, заместване на възможностите на кредитни карти и търсене на по-добри стойности от по-евтини източници. Интернет позволява това с „глобалната икономика“. Мога да заменя продукта си, като купувам от чуждестранни компании, където работната сила, услугите и продуктите са по-евтини, но със сравнимо качество.

Заплахата от нови участници е висока, когато е лесно за нова конкуренция да навлезе на пазара. Е, за какво говорихме? Сега малките операции могат да отворят магазин с по-малко от $ 10,00 на месец и да правят много пари. Колкото и изобретателни да са хората, винаги има възможности да подобрите продукт или услуга или просто да създадете и продадете нещо ново. Напоследък много нови участници спечелиха още повече пари, създавайки електронни книги, които казват на другите как да правят това, което са направили. Съперничеството между конкурентите е голямо, когато конкуренцията е по-интензивна в рамките на индустриите.

Онлайн книжарниците и каталожните компании са отличен пример. Amazon.com и Barnesandnoble.com са много конкурентни. Въпреки това, има много и по-малки нишови партньорски книжарници, които, когато се комбинират, заемат голям пазарен дял. Те предлагат още по-голяма конкуренция. И двете големи книжарници обаче са използвали ИТ, за да създадат стойност за своите клиенти. Тези стойности включват програми за партньори, лекота на плащане и доставка и много, много други.

Интернет предлага възможности за конкуренция на съществуващите компании и възможности за стартиращи предприятия. Сега фирмите могат да навлизат на пазара онлайн с няколко бариери за навлизане. Моделът на петте сили на Портър може да ви помогне да демонстрирате привлекателността на стартирането на вашия онлайн бизнес. Бизнесменът трябва да използва модела, за да идентифицира конкуренцията, да направи план и да приложи процеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *