Митове за безопасността на мотоциклети

By | март 30, 2022

Независимо дали сте нов ездач или карате от много години, може да сте чували – или дори да вярвате – някои от широко разпространените митове за безопасността на мотоциклети. Ако предприемете действия, основани на тези митове, някои от тях могат да ви наранят или дори да убиете.

Ако познавате моторист, който вярва в някой от тези митове, не забравяйте да го насочите към тази статия!

Мит 1: Мотористите носят кожа, защото това ги кара да изглеждат готини

Въпреки че кожата изглежда страхотно, това е само бонус. Кожата, поради своите уникални свойства, е много защитена срещу ожулвания, порязвания и ожулвания. Освен това е много топло, дори и при студ от вятъра, причинен от каране в хладен ден. Кожите за мотоциклети обикновено се изработват от телешка кожа, защото осигуряват по-голяма защита от биволска или свинска кожа. Познаваме ездач, чието предно колело се плъзга по някакъв нов, мокър уличен катран и той се плъзна точно под пикапа, който беше спрял пред него. Въпреки че имаше проблеми да махне „няма проблем“ на ченгето, което се появи, и рамото му беше болно седмици след това, в крайна сметка всичко, което трябваше да покаже за разлива, беше черно ожулена зона на дясното рамо на кафявото му кожено яке. Очевидно носенето на кожа не е извинение за безразсъдство, но със сигурност може да помогне за минимизиране на телесните повърхностни щети.

Мит 2: Шофьорите в клетки не се вълнуват от мотористите

Не че не им пука – не те виждат. Те не търсят някой на мотоциклет. Можете да помогнете на тези шофьори да ви видят, като носите оборудване за безопасност на мотоциклета, като ярък шлем и ярко оцветени дрехи. Мотоциклетните каски спасяват животи, това е факт. Можете да чувате и виждате доста добре дори с шлем с пълно лице. Освен това имайте подходящо оборудване за безопасност на велосипеда си, включително по-ярки от стандартните светлини или допълнителни светлини.

Мит 3: Колкото по-силни са тръбите, толкова сте по-безопасни

Ако някога сте карали в група, знаете, че почти не чувате мотора зад вас. И моторите отстрани от вас също не са толкова силни, освен ако не са точно до вас. Така че не, силните тръби няма да накарат хората, шофиращи коли, да ви разберат, особено ако имат заровени носове в мобилните си телефони, ядат, гримират се, четат или са разсеяни по друг начин.

Мит 4: Сложете колелото, ако ще катастрофирате

Това е най-лошото нещо, което можете да направите. Когато се плъзгате, имате голям шанс да се изгорите невероятно от ауспуха или да се плъзнете под превозно средство. Вместо това се научете как да спирате ефективно. Единственият път, когато може да е по-добре да оставите колелото, е ако сте на повдигнато пътно платно, като мост, и единствената алтернатива е да паднете през мантинелата до смъртта си.

Мит 5: Наземните улици са по-безопасни от магистралите

Много хора вярват, че повърхностните улици са по-безопасни от магистралите поради по-ниските скорости. Те обаче всъщност са по-опасни, тъй като трафикът ви идва от всички страни и често неочаквано, тъй като е толкова трудно за шофьорите да „видят“ мотоциклети. Имате хора, които излизат от странични пътища, паркинги и алеи. Достатъчно лошо е, когато някой завие надясно на червено и отсече кола, защото много бърза, но когато този човек го направи на мотоциклет, има повече щети от просто счупен калник. Магистралите са по-безопасни, тъй като всички вървите в една и съща посока – освен ако нямате пиян човек, който кара в грешната посока.

Не вярвайте на митовете за безопасността на мотоциклета!

Може би сте чували още много митове за безопасността на мотоциклети. Не им вярвайте. Ако чуете нещо, което звучи подозрително, направете малко проучване, само за да видите колко е вярно. Наличието на подходящо оборудване за безопасност ще спаси живота ви повече, отколкото да правите нещо лудо като нарочно изхвърляне на велосипеда си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *