Кратка история на мотоциклетите Harley-Davidson

By | април 29, 2022

Harley-Davidson получи скромния си старт, когато Уилям Харли и Артър Дейвидсън произведоха първото производство на мотоциклети през 1903 г. Мотоциклетът трябваше да бъде състезателен мотоциклет и беше построен в малък дървен навес с думите Harley-Davidson Motor Company, изписани отпред врата. Една година по-късно Harley-Davidson пусна 3 производствени мотоциклета за обществеността.

През 1905 г. Harley-Davidson печели първото си състезание и наема първия си служител. Три години по-късно, през 1908 г., Harley-Davidson продава първия мотоциклет, използван в полицейската служба на полицейското управление на Детройт. През 1912 г. HD започва да строи своята 6-етажна фабрика и изнася първите си мотоциклети за Япония, за първи път продажбите са разширени извън Съединените щати.

1914 бележи годината, в която HD официално влиза в националната състезателна верига и бързо е известен като „The Wrecking Crew“ заради своето господство в състезателната индустрия. До 1917 г. една трета от всички произведени мотоциклети ще бъдат продадени на военните, а това е и началото на Сервизното училище за механика на Harley-Davidson, както за военни, така и за граждански мотоциклети.

До 1918 г. половината от всички произведени мотоциклети са изпратени на военните за служба в Първата световна война, а ефрейтор Рой Холц ще бъде първият войник, който кара мотоциклет Harley-Davidson в Германия. 1920 г. отбелязва годината, в която мотоциклетната компания е най-голямата в света в мотоциклетната индустрия и има над 2000 дилъра в 67 страни по света.

1931 е годината, в която почти всички конкуренти на Harley си отиват, с изключение на Indian Motorcycle Company. Harley-Davidson и Indian са единствените две компании за мотоциклети в Америка до 1953 г. Тъй като светът влиза във Втората световна война, Harley се връща към производството на военни мотоциклети и сервизното училище се превръща обратно във военно училище за обслужване на мотоциклети, известен още като Интендантското училище за военни механици. През това време публиката трудно можеше да се докопа до мотоциклет Harley-Davidson.

През 1945 г. Военното производство се забавя до спиране и гражданското производство започва отново, а през 1947 г. HD започва да продава това, което сега е класическото черно кожено мотоциклетно яке. През цялото това време Harley постоянно печели състезания по улицата и мръсотията отново и отново и все още доминира в състезателната верига.

1952 е годината, в която Harley Sportster прави своя дебют, но като серия „K“. Едва през 1957 г. няма да бъде наречен като такъв. През 1953 г. Harley-Davidson ще стане единственият производител на мотоциклети в Съединените щати, когато Hendee Manufacturing, индийската компания за мотоциклети, престане да работи.

Елвис Пресли позира за снимка на корицата на Enthusiast, списанието за ентусиасти на мотоциклети, през 1956 г. 1960-те показват, че Харли печели състезание след състезание и той се слива с American Machine and Foundry Company, или AMF.

70-те години на миналия век доведоха до манията за персонализиране сред ентусиастите и Harley-Davidson преминава през цялостно обновяване и преструктуриране на компанията и фабриката. Всички производствени машини преминават през основна модернизация и нов по-голям производствен завод в Милуоки.

Известно е, че Harley винаги има течове на масло и вибрира силно, нещо като атракция за феновете на Harley. 80-те дойдоха с огромен обрат с мотоциклетната компания, за поглъщане на вибрациите, потушаване на течовете на масло и правенето им херметични. Това, съчетано с ново ремъчно задвижване вместо верижно задвижване и новата рамка „Softail“ със скрити задни амортисьори, Harley се превърна в много плавно и удобно каране. 1981 г. е и годината, в която Harley-Davidson изкупува сливането AMC и поема обратно контрола върху компанията.

The Motorcycle Company се търгува на Американската фондова борса, за първи път от 1969 г., годината, в която AMF се сля с HD. 1987 е годината, в която HD се търгува на Нюйоркската фондова борса и се търгува публично и увереността на компаниите в себе си като лидер в мотоциклетната индустрия е очевидна в този ход, както и в стартирането на „Програма за обратно изкупуване“, в която собствениците от по-старите Harley’s могат да търгуват със старите си модели и да получат пълна цена за обмен на нов „HOG“.

Harley празнува 90-ия си рожден ден и има семейно събиране в Милуоки, като също проявява финансов интерес към Buell Motorcycles, започнат от Ерик Бюел за производство на американски спортни мотоциклети, използващи двигатели Harley-Davidson и през 1994 г. навлиза в индустрията за състезания за супербайк с първия си мотоциклет с течно охлаждане наречен VR1000. Harley празнува 95 години през 1998 г. и 140 000 ездачи идват в Милуоки, за да помогнат за партито и празника. Harley купува още 49% от мотоциклетите Buell, което ги прави мажоритарен собственик в компанията и прави основателя Erik Buell председател на операциите.

През 2003 г. повече от 250 000 ездачи се събраха в Милуоки за крайната спирка на „Open Road Tour“ и за да отпразнуват 100-годишнината и партито на Harley-Davidson. Harley-Davidson и Асоциацията за мускулна дистрофия (MDA) отбелязват 25 години заедно като партньори в борбата срещу мускулната дистрофия. През 2006 г. Harley обявява планове за откриване на музей за мотоциклетната компания и плановете за откриването да бъде през 2008 г.

През това време HD печелеше състезания и помагаше на благотворителни организации и хора да направят живота по-добър. Тази кратка история на изграждането на компанията е само част от наследството на Harley-Davidson. Повечето хора свързват HD с мотоциклетисти извън закона и черни кожени якета, но много хора не знаят обратната страна на нещата с Harley-Davidson. Работата с благотворителни организации и състезанията през целия растеж на компанията са неща, които много хора не осъзнават за тази малка семейна компания, която сега е най-големият производител на мотоциклети в Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *