Кратка история на мотоциклетите AJS

By | май 6, 2022

AJ Stevenson & Co. Ltd., произвеждаше автомобили и мотоциклети под името AJS между 1909 и 1931 г. Притежавайки 117 световни рекорда за мотоциклети в рамките на няколко години, AJS със сигурност бяха една от водещите спортни марки. По-късно в живота си компанията е купена от Matchless, след това от Associated Motorcycles и след това от групата Norton-Villiers. А AJS сега е едно от малкото оцелели имена от това време.

През 1897 г. Джо Стивънс конструира свой собствен двигател с вътрешно горене, въпреки че неговите двигатели влизат в производство едва след 1900 г. Той конструира мотоциклет с базирани на JAP V-образни двигатели през 1905 г. в Stevens Screw Company, основана от баща му, където всички членове на семейството са били наети.

През 1909 г. е основана AJ Stevens & Co. за производство на мотоциклети. През 1911 г. е лансиран най-ранният модел, страничен клапан с две скорости от 292 кубика, и AJS влиза в състезанията на остров Ман TT, където AJ Стивънс се класира на петнадесето място в Junior TT.

Компанията, Албърт Джон Стивънс, всъщност е семейна компания до 1926 г., като Хари Стивънс е неин инженер, Джо Стивънс младши като производствен инженер, Алберт Джон Стивънс отговаря за проектирането и Джордж Стивънс като главен продавач.

AJS винаги е бил много тясно свързан с TT на остров Ман. До 1914 г. компанията разработи мотоциклет с обем 350 кубика, с верижно крайно задвижване и четиристепенна скоростна кутия. Участва в TT състезанието на остров Ман през 1914 г. и печели първо, второ, трето, както и четвърто място в Junior TT. През 1920 г. са въведени първичното задвижване на веригата и вътрешните спирачки за разширяване. Още веднъж AJS печели Junior през 20-те години на миналия век (язден от Сирил Уилямс), 1921 г. (AJS заема първите четири места на Isle of Man TT, като Хауърд Р. Дейвис печели Senior на 350cc AJS) и 1922 г. (Junior е спечелен от Manxman Том Шиърд и Дж. Гринтън бяха втори). През 1929 г. Wal Handley печели второ място в Junior TT, докато Jimmy Guthrie печели лека категория TT ​​през 1930 г., на AJS.

През 1916 г. невоенното производство на мотоциклети е забранено от Министерството на боеприпасите. Русия дава поръчка за военни превозни средства на министерството през 1917 г., а част от нея е дадена като договор на AJS, като го поддържа заета до премахването на ограниченията на министерството в началото на 1919 г.

AJS пусна два верижно задвижвани състезателни модела с горен разпределителен вал, а именно 498cc K10 и 349cc K7, през 1928 г. Отново през 1929 г. бяха пуснати 498cc M10 и 349cc M7. 496cc напречен V-образен двоен с вал основно задвижване е пуснат на пазара през 1931 г.

Въпреки това в края на 1931 г. компанията е във финансови затруднения, тъй като е взела заеми, за да изгради своя бизнес в производството на автомобили, автобуси и автобуси. Неговите мотоциклетни активи са закупени от Matchless, управлявана от братята Колиър, Лондон. През 1938 г. AJS е поета от Associated Motorcycles, споделяйки модели под различни значки. Състезателното наследство на AJS беше използвано от Colliers за иновативни състезателни машини, като по този начин запази името AJS живо.

В крайна сметка, през 1966 г., Associated Motorcycles, заедно с името AJS, са поети от Norton-Villiers. Името AJS е използвано за офроуд машина, AJS Stormer, базирана на двутактов двигател. Днес AJS разполага с гама от четиритактови мотоциклети с обем 125 кубика както в офроуд, така и във версии за движение, както и круизери с 250, 125 и 50 кубични паралелни двойни двигатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *