Кодове за мотоциклетни гуми

By | май 5, 2022

ВЪВЕДЕНИЕ

Когато обмисляте смяна на гуми за мотоциклети, най-добре е да не рискувате. Ако искате да използвате гуми, различни от препоръчаните от производителя на вашия мотоциклет, има много налични опции. Но трябва да се уверите, че всяко отклонение от препоръчаното е подходящо за вашия велосипед, безопасно и в рамките на закона. Разбирането на информацията върху страничната стена на гумата ще ви помогне да вземете правилното решение. Ключова част от това е кодът на гумите за мотоциклети.

КОД НА ГУМИТЕ НА МОТОЦИКЛЕТ

190/50 ZR 17 (73W) TL

Показаният по-горе е типичен код за задната гума на мотоциклет с по-голям капацитет. По-долу е обяснение на всеки елемент.

190

Ширина на гумата – Измерена в най-широката й точка в милиметри

50

Пропорционално съотношение – съотношението е височината на страничната стена на гумата спрямо нейната ширина (показана като процент). Така че с този пример височината на страничната стена ще бъде 50% от 190 милиметра = 95 милиметра.

З

Оценка на скоростта – В този конкретен код на гумата „Z“ е една от двете оценки на скоростта. Въпреки че „Z“ показва, че гумата е подходяща за скорости над 240 км/ч (149 mph), това не ни казва максимум допустима скорост. Допълнителна оценка на скоростта, показана в скоби в края на кода на гумата, ще даде тази информация. И двете трябва да се използват в комбинация.

Други оценки на скоростта:

R = 170 км/ч (106 мили/ч)

S = 180 км/ч (112 мили/ч)

T = 190 км/ч (118 mph)

U = 200 км/ч (124 мили/ч)

H = 210 км/ч (130 mph)

V = 240 км/ч (149 mph)

Z = Над 240 км/ч (149 mph)

W = 270 км/ч (168 mph)

Y = 300 км/ч (186 mph)

Р

Тип конструкция – R = радиална конструкция. B = конструкция с наклонен ремък.

Забележка: Ако се пропусне, гумата ще бъде с напречен слой.

17

Диаметър на джантата – Това е диаметърът на колелото, на който се побира гумата, измерен в инчове.

73

Индекс на натоварване – За да намерите действителното тегло, което представлява числото, ще трябва да се обърнете към таблица „Индекс на натоварване“. С този пример 73 = 365 кг (805 фунта). Повечето производители също така посочват максималното натоварване в килограми и паундове някъде другаде на страничната стена на гумата, така че елиминира нуждата от таблица с „Индекс на натоварване“.

У

Рейтинг на скоростта – Обикновено се показва в скоби с номера на индекса на натоварване. Натоварването, приложено към гумата, оказва влияние върху нейната максимална скорост, затова двете са показани заедно. С този пример максималната скорост за гумата ще бъде 270 км/ч (168 mph), когато е с максимално натоварване от 365 kg (805 lbs). Когато не е под максимално натоварване, гумата може безопасно да работи при по-високи скорости. В малко вероятния случай редовно карате със скорости, надвишаващи скоростта на вашите собствени гуми, свържете се с производителя на гумите за съвет или се обърнете към указанията на ETRTO (Европейска техническа организация за гуми и джанти).

TL

TL = безкамерна.

TT = Тип тръба (трябва да се използва вътрешна тръба).

ДРУГИ МАРКИРОВКИ ЗА ГУМИ

Стрелка за посока на въртене – гумата трябва да се върти в посоката на стрелката, когато мотоциклетът се движи напред.

Дата на производство – Обикновено се показва като 4-цифрен номер. Първите две цифри представляват седмицата на производство, вторите две цифри представляват годината на производство. Пример: 5107 означава, че гумата е произведена през 51-та седмица на 2007 г. (декември 2007 г.). Пример: 0611 означава, че гумата е произведена през 6-та седмица на 2011 г. (февруари 2011 г.).

Забележка: Гумата на гумите ще се разгради с течение на времето, дори когато не е монтирана на превозно средство. Въпреки че няма строго правило за това колко години е твърде старо, общоприето е, че гумите трябва да се сменят 5 или 6 години от датата им на производство.

TWI (Индикатор за износване на протектора) – Повечето мотоциклетни гуми имат прътове за износване, разположени вътре в каналите на протектора. Износните пръти са повдигнати на около 2 мм над дъното на канала на протектора и са разположени на различни места около гумата. Когато гумата се износи на нивото на износващите се прътове, тя трябва да се смени. Малък триъгълник на страничната стена често се използва за показване на тяхната позиция.

M/C – Подходящ за използване на мотоциклети.

МАКС. PSI – максималното налягане, до което гумата може да бъде напомпана в паундове на квадратен инч.

МАКС. BAR – максималното налягане, до което гумата може да бъде напомпана в бари. Това е стандартната единица за налягане в повечето европейски страни извън Обединеното кралство (1 бар = 14,50 psi).

Е Марк. – Гумите, продавани в Европа, трябва да отговарят на европейските стандарти и да бъдат маркирани с ‘E’ код. Числото, което следва тази буква, ще посочи страната, която е одобрила гумата за пътна употреба. Американският еквивалент е DOT кодът (Department of Transport).

Дейв Рофи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *