Как да стартирате класически Harley или винтидж индийски мотоциклет

By | април 12, 2022

Благодарение на модерните технологии като електронно впръскване на гориво (EFI), безсмислено запалване и 12-волтова електроника, достатъчно силна, за да управлява електрически стартер, много от днешните мотоциклетисти никога не е трябвало да овладеят изкуството на кикстарта на мотоциклета. Ще ви покажа, стъпка по стъпка, процеса на подготовка и стартиране на класически Harley или ретро индийски мотоциклет към живот.

Първа стъпка: Проверете дали запалването е изключено за момента.

Стъпка втора: Уверете се, че има достатъчно газ в резервоарите за газ (звучи просто, но тази една стъпка може да ви спести много разочарование) и отворете крановете за гориво, за да позволите на газта да тече от резервоарите към карбуратора.

Стъпка трета: Ако двигателят е студен, затворете дросела докрай (ако не сте сигурни кой е близо – свалете въздушния филтър и вижте). Ако двигателят е горещ, оставете дросела напълно отворен.

Четвърта стъпка: Забавете напълно запалването (ако вашият мотоциклет има опция за ръчно предварително/забавено запалване, вградена в кормилото) и отворете дросела напълно. Забавянето на запалването улеснява преобръщането на двигателя, а напълно отворената дроселова клапа позволява правилното подаване на гориво към двигателя.

Пета стъпка: С мотоциклета балансиран безопасно на странична или задна стойка, ритнете кикстартера 2 или 3 пъти, за да заредите двигателя с газ през карбуратора и в главите на цилиндъра.

Стъпка шеста: Отворете дросела на вашия карбуратор наполовина, за да позволите по-слаба смес от газ и въздух в главите на цилиндъра.

Стъпка седма: Затворете дросела до не повече от една четвърт оборот отворен.

Стъпка осма: Преместете аванса/забавянето на запалването приблизително до средата (ако имате ръчна система за аванс/забавяне).

Стъпка девет: Включете запалването и дайте на кикстартера стабилен и пълен удар. В идеалния случай двигателят ще запали и ще оживее.

Стъпка десета: Ако двигателят се хване и работи, придвижете запалването докрай и оставете мотора да работи на празен ход за половин минута, за да се загрее, след това отпуснете дросела и отидете на каране. Ако двигателят не хване и не работи, опитайте да го ритнете още един или два пъти. Ако това не работи, повторете целия процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *