Как да разчетете запалителната си свещ в двутактов двигател

By | април 20, 2022

За двутактов двигател наличието на нова свещ е изключително важно. Така че трябва често да проверявате щепсела си.

Като „четете“ цвета на щепсела, можете да разберете много неща за това как работи двигателят. Горната част на новата свещ е покрита с бяла керамична изолация. Ако вашият двигател работи перфектно, тогава тази част от щепсела скоро ще стане кафяв цвят. Ако щепселът ви е сив или бял, тогава знаете, че двигателят ви работи твърде слабо и трябва да предприемете стъпки, за да предотвратите повреда на двигателя. Първо почистете горивната си система, като потърсите запушване. Мръсотията във вашите въглехидрати може да накара мотора да работи постно. Проверете горивната си смес, за да видите дали смесвате маслото и горивото в правилните пропорции (50 части гориво към 1 част масло). Има много фактори, които могат да накарат сместа от масло и гориво, която работи чудесно, да стане по-малко от идеална. Марката на газа и маслото, както и плътността на въздуха могат да повлияят на това колко добре работи сместа.

Бедно състояние може да бъде причинено и от навлизането на свеж въздух в двигателя някъде, където не трябва. Така че трябва да потърсите разхлабени болтове на всмукателния колектор, течове в монтажа на карбуратора, дефектни уплътнения и течове в уплътненията на манивелата. Може също да се наложи да смените с по-голяма струя на карбуратора.

Ако свещта ви е черна или мазна, това означава, че двигателят работи твърде богато и не гори правилно горивото. Този проблем може да бъде причинен от твърде много масло в сместа от гориво и масло и/или от дефектна свещ, която не запалва. Първо трябва да разберете дали проблемът е в свещта. За да направите това, докоснете края на електрода на щепсела до двигателя, докато дърпате стартера. Ако получените искри са сини, тогава знаете, че имате напълно функциониращ щепсел. Поставете щепсела и пуснете мотора за няколко минути. След това спрете мотора, извадете свещта и я погледнете. Ако щепселът е тъмен и мазен, значи знаете, че проблемът не е във вашия щепсел. Трябва да проверите сместа си масло и гориво. Ако двигателят на мотора се спъне, звучи запушен или не работи ясно, може да искате да вземете по-малка струя на карбуратора.

Въпреки че трябва редовно да проверявате свещта си, важно е да проверявате свещта си след всякакъв вид модификация на двигателя, за да се уверите, че двигателят не работи твърде слабо. За стандартна употреба се препоръчват тапи с къса резба NGK B7HS и тапи с дълга резба B9ES. За използване в състезания се препоръчват тапи с къса резба NGK B7HS-10 и тапи с дълга резба NGK BR9EIX.

Първо проверете бобината си за здрава искра. Използвайте нова свещ и заземете електрода към двигателя, докато дърпате стартера – искрата трябва да е здраво синя. Ако е така, поставете новия щепсел и работете с мотора нормално за няколко минути, извадете новия щепсел и го „прочетете“. Ако все още изглежда почернял или мазен, проблемът е другаде. По-горещ контакт не се препоръчва – уверете се, че горивната ви смес е правилна и помислете за по-малка струя само ако моторът се спъва или звучи „пълен с сополи“ и не работи чисто. Прекалено богато управление на мотора ви няма да му навреди – но твърде постно никога не е добре. Малко мръсотия във вашия въглехидрат може да го накара да работи слабо и дори няма да разберете защо вашият мотор работи толкова хубаво и свеж, докато не се захване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *