История на мотоциклета Suzuki A50

By | април 23, 2022

Suzuki A50 (1971 – 76) беше проста идея за създаване на 49-кубиков клонинг на техния изключително популярен мотоциклет A 100. Този 100-кубиков мотор се оказа много популярен като основно и надеждно каране из града. Suzuki запази рамката и спецификациите на A 100 такива, каквито бяха, само заменяйки двигателя. Това създаде по-достъпен мотоциклет с по-ниска мощност, който беше бестселър, особено в Азия, където все още се срещат версии на мотора.

Новият двигател, използван в Suzuki A50, беше подобен по дизайн на изпитания едноцилиндров, двутактов двигател A 100. Стойност на ротационен диск с въздушно охлаждане, той се предлага с автоматично смазване на помпа и петстепенна скоростна кутия. Suzuki A50 успя да осигури 4,8 к.с. при 8500 оборота в минута, което не беше лошо за обикновен байк или велосипед за пътувания. Петстепенната трансмисия изглежда малко много за малък 50-кубиков мотор, но със сигурност помага за пробега! На открития път Suzuki A50 беше извън класата си, с отчетена максимална скорост под 90 км/ч.

Всъщност Suzuki A50 беше класифициран като мотопед в много части на света. Всъщност единствените известни варианти на този мотоциклет са моделите Suzuki A50P и Suzuki A50PD, предназначени за холандския пазар, където педалите са задължени от закона за всеки мотопед. Дори днес оцелял Suzuki A50 би се класифицирал като мотопед по пътищата на Обединеното кралство, като същевременно осигурява правилно изживяване при колоездене.

Suzuki A50 също беше много лек мотор, тежащ само 73 кг. Това го направи популярен като бързо, лесно каране в претоварени градски райони и предпочитано пътуване от начално ниво за много млади хора. Спирачките бяха почти стандартни за 70-те: двойни барабанни спирачки. За велосипед с тази мощност и размер те всъщност работят доста добре. Също така е възможно да намерите автентични мотоциклети Suzuki A50 от 70-те с предни дискове; няколко по-късни партиди ги имаха като фабричен стандарт.

Всеки оцелял Suzuki A50 обикновено лесно ще бъде възстановен обратно в първоначално състояние. Известно е, че старите двутактови двигатели са създадени за дългосрочен план… все още можете да забележите Suzuki A50 в някои азиатски страни, които вървят около 3 десетилетия! В Обединеното кралство, лоялни собственици и класически мотоциклетни клубове все още използват този малък 50-кубиков хибриден мотопед-мотоциклет. С подходящите резервни части дори занемарено Suzuki A50 може да бъде възстановено за страхотен подарък за подрастващи мотоциклети. Той е бавен и безопасен, но носи типични контроли за мотоциклети, което го прави страхотен мотоциклет за обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *