Историята на мотоциклета Honda CD185

By | май 10, 2022

Ретро Honda CD185 е произведена за първи път през 1978 г. Произведени са много малко от тези модели, което прави намирането на части малко трудно, но е възможно.

Стандартният двигател беше 4-тактов SOHC близнак с въздушно охлаждане, което помогна и за двете скорости на един пробег. Honda CD185 идва с пълна сила, особено като колекционерски артикул. Стилът на този мотоциклет е роудстър както заради лекотата на транспортиране, така и заради високия диапазон на скорост.

Трансмисията предлага предно зъбно колело с 16 бройки и задно зъбно колело с 36 броя с верижна връзка 112 броя. Когато стартирате вашия CD185 за първи път, ще усетите 4-скоростната постоянна мрежа всеки път, когато дръпнете газта. Това беше изключително сложна машина за времето си и все още има висока стойност на производителността.

Капацитетът на бензина е 10,5 литра, което ще донесе часове каране преди следващия пит стоп. Това може да е по-малко от много настоящи модели, но все още се държи с пробега, който велосипедът може да получи, когато се поддържа при 60 мили в час по магистралата. Когато имате избор да изберете този мотоциклет пред другите, не забравяйте да запомните, че този мотоциклет е ретро и не са били произведени много по време на пускането му.

Когато става въпрос за паузи, има както предни, така и задни барабани. Електричеството, което ще минава през мотоциклета, докато завъртите ключа, е 6 волта, което е достатъчно, за да направи следващото ви каране безгрижно изживяване, знаейки, че няма да се налага да го прескачате преди следващото си пътуване. Запалването е известно като „точки“ и мнозина отчитат, че върши работата си доста добре. Honda CD185 има много акценти, които просто не се виждат дори при днешните стандарти. Но този факт дава да се разбере, че Honda CD185 е мотор, за който трябва да държите очи.

Батерията, необходима за Honda CD185 е 6N12A-2D. Honda CD175 има кабели за управление на съединителя и предните спирачки. Има и ръчен дросел с кабел. Honda CD185 използва задно зъбно колело с 34 зъба и предно зъбно колело с 15 зъба. Веригата е верига от 428 112 бр. Смяната на ключа за запалване може да бъде малко трудна. В зависимост от годината на мотоциклета трябва да проверите дали има нужда от 4-проводен ключ за запалване или 6-жилен ключ за запалване. Ако търсите смяната огледала, всякакви огледала с резба 10 мм биха свършили работа. И накрая, свещите, необходими за Honda CD185, са CR7HS и ще ви трябват две от тези свещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *