Доказаните ползи за здравето от карането на ATV или офроуд мотоциклет

By | май 9, 2022

Добри новини! „Първата изчерпателна сонда за ползите за фитнес и здравето от развлекателното каране на превозни средства за висок терен (ATV) и офроуд мотоциклети (ORM)“ доказва, че карането е толкова добро, колкото се чувства.

Ученето

Проведено в продължение на няколко години от Факултета по здравеопазване на университета в Йорк, съфинансирано от правителството на Нова Скотия и 3 асоциации по езда, проучването започна с щателно проучване в цялата страна, за да се определи „типичният“ ездач.

Това беше цялата първа фаза на този огромен експеримент.

Тогава изследователите наблюдават 128 ездачи, разделени в 6 групи: 3 възрастови класификации, мъже и жени. След модифициране на екипировката на тези ездачи, те биха могли да измерват физическите ефекти: сърдечен ритъм; консумация на кислород; мускулна умора и упражнения и др.

Откритията

Карането на офроуд превозно средство изисква истински и сериозни физически усилия. Според стандартите за фитнес на канадското правителство, това трябва да повлияе положително на вашето здраве.

По време на езда употребата на кислород от ездачите се е увеличила с 3,5 до 6 пъти нивото им в покой. Това е 600% повече! И според стандартите, определени от Американския колеж по спортна медицина, това представлява умерено интензивна физическа активност.

Същата тази умерена интензивност натоварва сърцето и уморява мускулите. Колко? Приблизително същото количество като тези други индивидуални спортове, които се занимавате със собствено темпо, като ски, голф или катерене.

Типичното пътуване с ATV беше 2-3 часа; ORM беше 1-2 часа. Количеството работа, необходимо в горната част на тялото и ръцете, ако се практикува редовно, беше достатъчно за повишаване на мускулната и скелетната форма. И колко редовно е трябвало да карат, за да започнат да осъзнават това увеличение? Само веднъж или два пъти седмично!

Големият

Изследователите също така забелязаха емоционалното високо ниво, за което винаги говорят хората в добра форма: „подобрено качество на живот и намаляване на стреса“. Това не изненада ездачите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *