Грижи за мотоциклети – от Cruisers до Crotch Rockets

By | май 4, 2022

Независимо дали сте някъде на пустинна магистрала, карайки Harley-Davidson или летите по задните пътища с модел Honda CBR, малко дзен и малко поддръжка на мотоциклета често могат да означават разликата между това да направите бордюра или не. Трябва само веднъж да кацнете по гръб в средата на тревисто поле, за да оцените колко важна всъщност може да бъде тази разлика.

Очевидно вашите изисквания за почистване ще варират в зависимост от това колко мили сте изминали и какви са пътните условия, когато ги натоварвате. Независимо от това, не е добра идея да измивате и почиствате мотоциклета си в търговска автомивка. Така че, освен ако не сте независимо богати и не можете да си позволите мотора си да се мие ръчно от куп супермодели, облечени в бикини, в крайна сметка ще го направите сами (вероятно също толкова добре … супермоделите всъщност не са известни с вниманието си към детайлите). Ето някои препоръки за поддържане на вашия велосипед в най-добро състояние.

Преди да започнете, винаги се консултирайте с ръководството на вашия собственик. Ако го нямате или сте закупили използвания мотор, опитайте се да го откриете в интернет (повечето производители ще ги предложат като безплатно изтегляне на PDF от съответните им уебсайтове). Ръководството за собственик на мотоциклет ще съдържа конкретни инструкции за измиване, включително съвети за почистване и продукти, препоръчани от производителя.

Винаги се уверявайте, че двигателят е охладен преди измиване. Измийте велосипеда си на сенчесто място, тъй като слънцето може да изсуши сапунения разтвор, преди да можете да го изплакнете, оставяйки следи от сапун по повърхността (което повече или по-малко побеждава смисъла на измиването му на първо място). Когато търкате мръсотията по пътя, проверете щателно всички части. Бъдете нащрек за течове и разхлабен хардуер, като се уверите, че всичко е плътно и сигурно.

След обилно изплакване подсушете велосипеда си с мека бяла памучна кърпа или кърпа, която няма свободни влакна. Евтините кърпи оставят след себе си свободни влакна, които се появяват като котешка коса на бизнес костюм. Също така избягвайте да използвате хартиена кърпа, тъй като тя може да надраска боядисаните повърхности. Вземайки пример от търговските автомивки, сгъстеният въздух е чудесен вариант за сушене и работи особено добре на труднодостъпни места, като около рамката на регистрационния номер на мотоциклета. Ако нямате въздушен компресор, можете да използвате вакуум по подобен начин, като прикрепите маркуча към изпускателния отвор, въпреки че една скромна инвестиция в сушилня за мотоциклет ще се изплати само с няколко употреби. Следвайте процеса на почистване с добро покритие от автомобилен восък, за да предпазите покритието и да блокирате замърсяването от толкова лесно.

За тези, които имат колекционерски модел или просто нямат време да пътуват толкова често, колкото биха искали, има редица удобни аксесоари – като капак за мотоциклет или рампа за товарене на мотоциклет – които защитават вашия велосипед и не ви се налага да го миете толкова често.

Калъфите за мотоциклети осигуряват висококачествен начин да предпазите мотоциклета си от елементите и други разяждащи се въздуха като прах. Не използвайте пластмасов брезент. Те улавят влагата и не дишат, позволявайки на мухъл и корозия да се задържат. Калъфите за мотоциклети също предпазват от UV лъчи, дъжд, мръсотия и замърсители, докато вградените вентилационни отвори позволяват на влагата да се изпари.

Друг удобен аксесоар, рампи за мотоциклети, се отличава със силен капацитет на тегло, страни с водачи на колелата и повърхности на рампата със сигурно захващане, осигуряващи сцепление, стабилност и безопасност при транспортиране на велосипеда ви от едно място на друго или върху повдигната или спусната платформа.

Съхранението на вашия велосипед изисква малко допълнителни грижи. Първо, доведете налягането в гумите както за предните, така и за задните гуми до препоръчаното PSI. След това намерете отдалечено място, където да го съхранявате, и поставете мотора на централната му стойка. След това го блокирайте достатъчно, за да повдигнете предното колело от земята и или извадете батерията, или я свържете към зарядно устройство, поддържайки заряда и здравето на батерията, докато не се използва активно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *