Високотемпературна защита от разтопени пръски за захранващи кабели за електродъгови пещи

By | май 2, 2022

Проблемът

Когато захранващ кабел с водно охлаждане се използва в тежки среди, като например захранване на EAF (електрическа дъгова пещ) в стоманодобивна фабрика, има огромен потенциал за топлина, пламъци, пепел или разтопено пръски, които сериозно да повредят електрическите кабели (или серия от кабели ) по този начин осакатява операцията на топене. Това води до непланирана поддръжка и загуба на производствено време. В някои случаи тези разходи са оценени до 100 000 $ / час в зависимост от размера на операцията и производствените графици.

Захранващите кабели на пещта с водно охлаждане осигуряват гъвкав източник на енергия, който позволява движението на електродните рамена нагоре и надолу и позволява люлеене на раменете на електрода и покрива напред и назад при зареждане на пещта. Захранващите кабели се състоят от медни жици, образуващи кръгла спирална конструкция, които са прикрепени към медни клеми в двата края на кабела. Гумена обвивка с ниска температура около външната страна на кабела позволява на охлаждащата вода да тече през кабелния възел. Гуменият маркуч е прикрепен в двата края на кабела с помощта на скоби от неръждаема стомана, вулканизирани брони или маркуч против триене.

Опасността е пръскането на разтопен метал, причинено от „мокри заряди“, или удар на пламък, екстремна топлина и т.н. ще повреди незащитен захранващ кабел. Това може да причини верижна реакция от катастрофални събития, включително загуба на водно охлаждане, което води до прегряване или късо съединение на електрическите захранващи кабели и спиране на процеса на топене.

Предвид големия диаметър на гумените маркучи, обграждащи захранващите кабели и близостта до EAF, има значителна зона за кацане за искри, пръски от разтопен метал и др. В много приложения кабелите са оставени напълно незащитени и изложени на тежка среда с висока температура. В някои случаи гуменият маркуч за охлаждаща вода е обвит с евтина лента или втулка от фибростъкло, които предлагат минимална защита срещу възможни опасности.

Решението

С минимална капиталова инвестиция, защитната втулка на Worbo Inc. за тежки условия на действие може да бъде монтирана, за да обвие нови или съществуващи захранващи кабели с водно охлаждане, за да устои на топлина, пламък, пепел и голямо периодично излагане на пръски от разтопен метал. Разработката на Worbo Inc за изключително гъвкава, устойчива на разтопено пръскане, лесно монтирана и напълно непроводяща облицовка е идеална за това приложение.

Технологията

Произведени и проектирани със 100% непроводими материали, специално за безопасна употреба без дъга в непосредствена близост до AC или DC EAF.

Хидрофобните, с ниска повърхностна енергия, незалепващи свойства „Splash Away“ на дебелото силиконово покритие отделят големи произволни, но потенциално опасни количества от 3000˚F разтопен метал, за да помогнат за поддържането на целостта на захранващия кабел с водно охлаждане до следващата планирана поддръжка месечен цикъл.

Снабден със самозахващащо се затваряне с кука и примка, втулката EAF Cable Molten Splash away се монтира лесно (или се отстранява за поддръжка) без разкачване на кабела.

Самозахващащото се затваряне с висока срязване и отлепване е проектирано специално за това приложение, за да се гарантира, че затварянето не се отделя по време на силно „скачане“, „подскачане“ и „удряне“ на кабелите по време на дъга на пещта и „студен старт“.

Комбинация от тежкотоварно силиконово щитно покритие „Splash Away“ върху дебела високотемпературна основа от фибростъкло помага за изолирането и защитата срещу периодични пристъпи на пръски от разтопен метал, сблъсък с пламък, горящи частици във въздуха и високи температури.

Икономическите ползи

В зависимост от приложението, цената за набавяне и инсталиране на система за високотемпературна обвивка може да достигне до $ 30 / фут. По отношение на огромните разходи, свързани с непланирана поддръжка и загубено време за производство, това представлява незначителна капиталова инвестиция, която би могла да се изплати няколко пъти чрез предотвратяване на едно събитие извън плановата поддръжка.

Заключението

Защитата на захранващите кабели на електродъгови пещи, изложени на тежки високотемпературни среди, със система за обвиване с висока температура ще намали значително непланираната поддръжка и загубеното време за производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *